Σπάνια ελληνιστική ταφή αποτέφρωσης βρέθηκε στην Κωνσταντινούπολη σε τάφο 2.300 ετών...



 Η περιοχή των ανασκαφών στην αρχαία Χαλκηδόνα στην Κωνσταντινούπολη 

Αντικείμενα που ανακαλύφθηκαν στον ταφικό τάφο της ελληνιστικής εποχής αποκαλύπτουν μυστικά για την πόλη της αρχαίας Χαλκηδόνας, η οποία βρίσκεται τώρα στα όρια της σύγχρονης Κωνσταντινούπολης. Έλληνες άποικοι από τα Μέγαρα της Αττικής ίδρυσαν τον ελληνιστικό οικισμό της Χαλκηδόνας το 685 π.Χ.
 
Ο ελληνιστικός ταφικός τάφος αποτέφρωσης του 235-220 π.Χ. που περιείχε τα αποτεφρωμένα λείψανα τουλάχιστον ενός ατόμου βρέθηκε κάτω από τον ιστορικό σιδηροδρομικό σταθμό Haydarpaşa στην περιοχή Kadıköy της Κωνσταντινούπολης. Αυτή η περιοχή ήταν μέρος της Χαλκηδόνας (Kadıköy) μιας αρχαίας θαλάσσιας πόλης της Βιθυνίας, στη Μικρά Ασία, που βρίσκεται σε μια μικρή χερσόνησο στη βόρεια ακτή της θάλασσας του Μαρμαρά, κοντά στις εκβολές του Βοσπόρου.

Ο Noah Kaye, επίκουρος καθηγητής ιστορίας στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, δήλωσε στο LiveScience την εποχή που χτίστηκε ο τάφος «Η Χαλκηδόνα ήταν ένας ισχυρός παίκτης στη διεθνή πολιτική». Μεταξύ του 235 π.Χ. και του 220 π.Χ. η Χαλκηδόνα και το Βυζάντιο  «επέβαλαν βαριά διόδια στα πλοία που περνούσαν από το στενό του Βοσπόρου, που χωρίζει την Ασία από την Ευρώπη, στη Μαύρη Θάλασσα». Αυτές οι δύο πόλεις που παράγουν μετρητά προστατεύονταν από την Πτολεμαϊκή δυναστεία της Αιγύπτου, η οποία παρείχε πλοία από το αιγυπτιακό ναυτικό.

Η ανασκαφή του σιδηροδρομικού σταθμού 
Βρίσκεται στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης , οι αρχαιολογικές ανασκαφές γύρω από το σιδηροδρομικό σταθμό (Haydarpasa) έχουν αποκαλύψει τα θεμέλια πολλών κτιρίων από την αρχαία πόλη της Χαλκηδόνας, γνωστή και ως «Γη των Τυφλών». Το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της επήλυδος χώρας των Τουρκων και τα Αρχαιολογικά Μουσεία της Κωνσταντινούπολης άρχισαν να σκάβουν σε αυτήν την περιοχή το 2018. Ένα άρθρο εφημερίδας  του 2020 ανέφερε ότι πολλές ιστορικές δομές είχαν εντοπιστεί από την Οθωμανική, τη Βυζαντινή , την Ελληνιστική και την Κλασική εποχή.

Ενώ πολλά κτίρια έχουν ανασκαφεί στην αρχαία Χαλκηδόνα, οι αρχαιολόγοι έχουν βρει μόνο μερικά αντικείμενα μέχρι στιγμής. Ο διευθυντής των Αρχαιολογικών Μουσείων της Κωνσταντινούπολης, δήλωσε στο  κυβερνητικό πρακτορείο Ανατολή ότι η πρόσφατη ανακάλυψη της σορού και των τάφων «θα μας δώσει πολλές και πολύτιμες γνώσεις για τα μυστικά της αρχαίας Χαλκηδόνας».

Μερικές από τις παλαιότερες ανακαλύψεις στην περιοχή
Η ανασκαφή πραγματοποιήθηκε στον σιδηροδρομικό σταθμό (Haydarpaşa) στην Κωνσταντινούπολη πριν από την ανακαίνιση και την επέκταση του σιδηροδρομικού συστήματος Marmaray Project . Αυτός ο σιδηρόδρομος υψηλής χωρητικότητας σε στυλ μετρό μήκους 76,3 χιλιομέτρων συνδέει την Ευρώπη και την Ασία μέσω του στενού της Κωνσταντινούπολης

Η πρωτογενής ανάλυση της ελληνιστικής ταφής αποτέφρωσης έδειξε ότι η σορός τοποθετήθηκε στον τάφο πριν πυρποληθεί. Ο υπεύθυνος είπε ότι δεν έχει δει ποτέ αυτόν τον τύπο τάφου αποτέφρωσης από την ελληνιστική περίοδο. Επιπλέον, δίπλα στο αποτεφρωμένο σώμα, οι αρχαιολόγοι βρήκαν ένα κύπελλο από τερακότα και ένα μπουκάλι αρώματος , τα οποία είναι « πολύτιμα γιατί αντιπροσωπεύουν ένα από τα παλαιότερα ευρήματα σε αυτήν την περιοχή».

Σκάβοντας στη Σύνοδο της Χαλκηδόνας
Ο Φέλιξ Πίρσον, διευθυντής του παραρτήματος του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου στην Κωνσταντινούπολη, είπε στο LiveScience ότι η ανακάλυψη του τάφου «μπορεί να βοηθήσει να ρίξει φως στο πώς ήταν η Χαλκηδόνα πριν από την ίδρυση της Κωνσταντινούπολης ». Ο Pirson πρόσθεσε ότι τα ταφικά έθιμα και η ταφική κουλτούρα, γενικά, «ρίχνουν φως σε κρίσιμα θέματα όπως η κοινωνική διαφοροποίηση ή οι ταυτότητες». Έτσι, είπε ότι το αποτεφρωμένο σώμα και τα αντικείμενα είναι «υψίστης σημασίας».

Αυτή η αρχαία πόλη είναι όπου ο Ρωμαίος Αυτοκράτορας Μαρκιανός πραγματοποίησε τη Σύνοδο της Χαλκηδόνας το 451 μ.Χ. για να διευθετήσει ιστορικές συζητήσεις σχετικά με τις υποστάσεις (πραγματικότητα) του Χριστού. Εδώ τέθηκε το ερώτημα αν ο Χριστός ήταν άνθρωπος, θεϊκός ή και τα δύο. Οι συνέπειες των απαντήσεων σε αυτά τα ερωτήματα επηρέασαν αν ο Ιησούς είχε τη δύναμη να συγχωρεί αμαρτίες και να προσφέρει αιώνια ζωή ή όχι. Το αποφασιστικό δόγμα της Συνόδου της Χαλκηδόνας που καθορίζει τη θεότητα του Χριστού είναι ο λόγος που σήμερα οι Χριστιανοί συμφωνούν ότι ο Ιησούς είναι πλήρως άνθρωπος και το σύνολο του Θεού.

Κορυφαία εικόνα: Τα ελληνιστικά λείψανα ταφικής αποτέφρωσης που βρέθηκαν σε έναν τάφο 2.300 ετών στην αρχαία πόλη της Χαλκηδόνας που σήμερα αποτελεί τμήμα της σύγχρονης Κωνσταντινούπολης.

ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΤΗΣ