Αίγυπτος: 85 τάφοι με πιστοποιητικά θανάτου γραμμένα και ελληνικά - Από το 2500 - 30 π.Χ.


Οι τάφοι χρονολογούνται από την περίοδο του Αρχαίου Βασιλείου της Αιγύπτου, μέχρι τη Δυναστεία των Πτολεμαίων - Οι αρχαιολόγοι έφεραν επίσης στο φως έναν πλινθόκτιστο πύργο που χτίστηκε για την επίβλεψη των συνόρων, την είσπραξη φόρων και τη διασφάλιση της ναυσιπλοΐας στον ποταμό Νείλο.

Η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως 85 τάφους στην επαρχία Σοχάγκ, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου. Πρόκειται για τάφους που χρονολογούνται από την περίοδο του Αρχαίου Βασιλείου της Αιγύπτου πριν από περίπου 4.500 χρόνια, μέχρι τη Δυναστεία των Πτολεμαίων που κυβέρνησε από το 305 π.Χ. μέχρι το 30 π.Χ.



Η αρχαιολογική αποστολή στην περιοχή Γκαμπάλ Ελ Χαρίντι, που βρίσκεται 350 χιλιόμετρα νοτίως του Καΐρου, ανακάλυψε δίπλα στις μούμιες 30 πιστοποιητικά θανάτου με αναλυτικά στοιχεία για τους νεκρούς (όπως όνομα, επάγγελμα, ηλικία και ονόματα γονέων), γραμμένα στην αρχαία ελληνική γλώσσα και σε αιγυπτιακά ιερογλυφικά, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου.

Κατασκευάστηκε επί Πτολεμαίων για να επιθεωρεί, να παρακολουθεί, να ρυθμίζει την κυκλοφορία μεταξύ περιοχών, να εισπράττει φόρους και για να ασφαλίσει  την κίνηση της ναυσιπλοΐας στον Νείλο



Ορισμένοι από τους τάφους είχαν λαξευτεί σε βουνοπλαγιά και κάποιοι είχαν διαδρόμους που οδηγούσαν στους ταφικούς θαλάμους.





Περίπου 85 τάφοι που χρονολογούνται από διαφορετικές περιόδους του τέλους του Παλαιού Βασιλείου  και μέχρι το τέλος της Ηρωικής Εποχής, ο σχεδιασμός της αποδείχθηκε ότι ήταν τάφοι σκαμμένοι σε αρκετά επίπεδα στο βουνό, νεκροταφεία με πηγάδι ή αρκετά πηγάδια για ταφή, και άλλα με τάφους με ένα απότομο μονοπάτι (Δρόμος) που τελειώνει με ένα δωμάτιο ταφής.






Οι αρχαιολόγοι έφεραν επίσης στο φως έναν πλινθόκτιστο πύργο που χρονολογείται από την εποχή του Πτολεμαίου Γ’, του τρίτου Φαραώ της Δυναστείας των Πτολεμαίων, ο οποίος κυβέρνησε από το 246 π.Χ. έως το 222 π.Χ.





Ο παρακείμενος ναός ήταν αφιερωμένος στη θεότητα Ίσιδα,  και εκτείνεται σε μήκος 30 μέτρων και πλάτος 14 μέτρων, με άξονα από βορρά προς νότο.



Όπως εξηγεί το Αιγυπτιακό Υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων, ο πύργος χτίστηκε από τον Πτολεμαίο Γ' για την επίβλεψη των συνόρων, την είσπραξη φόρων και τη διασφάλιση της ναυσιπλοΐας στον ποταμό Νείλο.





Από τα ευρήματα ξεχωρίζουν επίσης αυτά που βρέθηκαν στα ερείπια ενός (Ήδη ανακαλυφθέντος ) ναού, αφιερωμένου στη θεά Ίσιδα, ο οποίος είχε μήκος 33 μέτρων και πλάτος 14  μέτρων.


Αυτό έχει βρεθεί μέσα στους τάφους που χρονολογούνται από την ηρωική εποχή σε αριθμό 30 καρτών μούμιας οι οποίες έμελλε να είναι άδεια κηδείας γραμμένη μόνο στην αρχαία ελληνική γλώσσα, την ιερατική και δημοτική  με τα υπολείμματα ανθρώπινων οστών και μομιοποίησης και συνήθως αυτές οι κάρτες περιλαμβάνουν το όνομα του νεκρού και το όνομα του πατέρα, της μητέρας του, της πατρίδας, της καριέρας (επάγγελμα) και της ηλικίας του όταν πεθάνει και  μερικές προσευχές για τις αρχαίες αιγυπτιακές θεότητες.


Η αποστολή πραγματοποίησε επίσης κάποιες εργασίες τεκμηρίωσης για μια ομάδα λατομείων στην τοποθεσία, συμπεριλαμβανομένου ενός λατομείου του βασιλιά Ραμσή Γ' της δέκατης ένατης δυναστείας, όπου η αποστολή το καθάρισε και ενίσχυσε τη βραχογραφία του Ραμσή Γ', η οποία αναφέρεται στον πάπυρο Χάρις ότι ........    ο βασιλιάς Ραμσής Γ' έστειλε 38 ειδικευμένους εργάτες λατομείου σε αυτά την περιοχή (Τζαμπάλ Χαρίντι) για να κόψουν πέτρες για να του χτίσουν ένα ναό στη δέκατη περιοχή, εκτός από τρία λατομεία Πτολεμαίων για καθέναν από τους (Πτολεμαίος ΙΙΙ, IV, V και Πτολεμαίος XII ), γεγονός που αποδεικνύει ότι η περιοχή  Jabal Haridi ήταν πηγή λίθων στην εποχή των Πτολεμαίων λόγω της ποιότητας των λίθων σε αυτήν την τοποθεσία. --------






ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ©



 full-width

ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΤΗΣ