Εργαστήριο Ελληνορωμαϊκής κεραμικής βρέθηκε στην Αλεξάνδρεια


Το Εργαστήριο κεραμικής που ανακαλύφθηκε στην τοποθεσία 


Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ένα εργαστήριο αμφορέων στο Tabba Matouh στη δυτική Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Ο χώρος κατασκεύαζε αμφορείς και αγγεία κατά την ελληνορωμαϊκή περίοδο και χρησίμευε επίσης ως αποθήκη .


Οι αμφορείς έχουν μυτερό πυθμένα και χρησιμοποιούνταν για τη μεταφορά διαφόρων προϊόντων, υγρών και ξηρών, αλλά κυρίως για το κρασί μέσω χερσαίων ή θαλάσσιων εμπορικών οδών.
Το εργαστήριο ανακαλύφθηκε από μια αιγυπτιακή αρχαιολογική αποστολή και αποτελείται από μια ομάδα κλιβάνων που λειτουργούσαν σε διάφορες περιόδους της ιστορίας.



Εργαλεία κεραμικής που βρέθηκαν σε εργοτάξιο 




Αναθηματικά ειδώλια που βρέθηκαν στην τοποθεσία 

Ενώ η παραγωγή αμφορέων γινόταν κυρίως κατά τη ρωμαϊκή περίοδο, το εργαστήριο χρησιμοποιήθηκε αργότερα για την παραγωγή ασβέστη πιθανώς κατά τη βυζαντινή περίοδο. Τα στοιχεία δείχνουν επίσης δραστηριότητα κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα όπου ο χώρος επαναχρησιμοποιήθηκε ως νεκροταφείο.

Στα νότια των φούρνων υπάρχει μια κατασκευή που χρησίμευε ως αποθήκη για τους αμφορείς, που περιείχε επίσης μεγάλα μαγειρικά αλλά και επιτραπέζια σκεύη, ενώ μια ομάδα ασβεστολιθικών κτιρίων αποτελούμενη από τριάντα δωμάτια χρησιμοποιήθηκε ως προσωρινή στέγαση για τους εργάτες και την προετοιμασία του φαγητού.



Δωμάτιο της εποχής των Πτολεμαίων με αμφορείς 

Μέσα στην ομάδα των κτιρίων, οι ερευνητές βρήκαν καυσόξυλα, αμφορείς, μικρά αγάλματα και οστά ζώων, εκτός από πτολεμαϊκά νομίσματα που έφεραν τα πρόσωπα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και της βασίλισσας Κλεοπάτρας.

ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ©




ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΤΗΣ