Για πρώτη φορά εδώ και έναν αιώνα, στην Αίγυπτο βρέθηκαν εκπληκτικά πορτρέτα μούμιας: Μοιάζουν με αληθινά και απεικονίζουν αρχαίους ανθρώπους.
Μια συλλογή από εξαιρετικά σπάνια πορτρέτα μούμιας ανακαλύφθηκε από αρχαιολόγους που εργάζονται στην περιοχή Φαγιούμ στην Αίγυπτο, σύμφωνα με δελτίο τύπου του αιγυπτιακού Υπουργείου Τουρισμού και Αρχαιοτήτων.
Τα πορτρέτα βρέθηκαν σε φέρετρα σε ένα μεγάλο υπόγειο ταφικό κτήριο σε στυλ κατακόμβης, το οποίο χρονολογείται στην Πτολεμαϊκή και Ρωμαϊκή περίοδο και αποτελεί τμήμα νεκροταφείου στον αρχαιολογικό χώρο της Γκέρζας.
Τι είναι τα πορτρέτα μούμιας
Τα πορτρέτα της μούμιας είναι λεπτομερείς πίνακες των νεκρών, οι οποίοι στην πραγματικότητα έγιναν ενώ το άτομο ήταν ακόμα ζωντανό. Συνήθως ήταν ζωγραφισμένα σε ξύλο και χρονολογούνται στην ελληνορωμαϊκή περίοδο στην Αίγυπτο, περίπου μεταξύ του 1ου αιώνα π.Χ. – του 1ου αιώνα μ.Χ.
Τα πορτρέτα βρέθηκαν προσαρτημένα σε μια σειρά από φέρετρα με διαφορετικά στυλ, μερικά από τα οποία ήταν κατασκευασμένα σε ανθρώπινη μορφή και άλλα σε ελληνικό στυλ με δίρριχτη στέγη, εξήγησε ο επικεφαλής της αποστολής, Δρ Gehad Bassem.
Οι πίνακες είναι γνωστοί για τον ρεαλισμό και την ομορφιά τους. Μια ομάδα ερευνητών πέτυχε μάλιστα να χρησιμοποιήσει λεπτομέρειες στους πίνακες προκειμένου να διαγνώσει νευρολογικές παθήσεις, τις οποίες στη συνέχεια επιβεβαίωσε εξετάζοντας τις αντίστοιχες μούμιες.
Άλλα πορτρέτα δείχνουν αντικείμενα όπως κοσμήματα, τα οποία στη συνέχεια βρέθηκαν στο σώμα της μούμιας.
Ο Δρ Αντέλ Οκάσα, επικεφαλής του Κεντρικού Τμήματος Αιγυπτιακών Αρχαιοτήτων, υπογράμμισε τη σημασία της ανακάλυψης. Αυτά είναι τα πρώτα πορτρέτα μούμιας που βρέθηκαν εδώ και έναν αιώνα. Το τελευταίο που βρέθηκε ήταν από τον διάσημο Άγγλο αρχαιολόγο Sir Flinders Petrie κατά τις ανασκαφές του στην περιοχή Fayum πριν από 115 χρόνια, δήλωσε ο Δρ Okasha.
Άλλες σημαντικές ανακαλύψεις
Άλλες σπάνιες ανακαλύψεις στο ίδιο κτίριο περιελάμβαναν ένα πήλινο άγαλμα της θεάς Ίσιδας Αφροδίτης που βρέθηκε σε ένα από τα ξύλινα φέρετρα, καθώς και μια σειρά από παπύρους γραμμένους σε δημοτική και ελληνική γραφή, που περιγράφουν κυρίως κοινωνικές, οικονομικές και θρησκευτικές συνθήκες της περιοχής μεταξύ των κατοίκων εκείνη την εποχή, σημειώνει η Jerusalem Post.
Τα ευρήματα στο χώρο απεικονίζουν επίσης τη διαστρωμάτωση της κοινωνίας κατά την αρχαία περίοδο. Το οικονομικό επίπεδο των νεκρών φαίνεται ξεκάθαρα ανάλογα με την ποιότητα της ταφής τους και κυρίως τη διαδικασία μουμιοποίησης.
Το χωριό Γκέρζα είχε αρχικά ιδρυθεί τον 3ο αιώνα π.Χ. κατά τη διάρκεια της βασιλείας του βασιλιά Πτολεμαίου Β’ Φιλαδέλφου, ως μέρος ενός αγροτικού προγράμματος αποκατάστασης με στόχο την εξασφάλιση της προσφοράς τροφίμων. Οι κάτοικοι του χωριού περιελάμβαναν Αιγύπτιους αλλά και Έλληνες, γεγονός που αποτυπώνεται ξεκάθαρα στα αρχαιολογικά ευρήματα.
Η αξιοσημείωτη ανακάλυψη των πορτρέτων μούμιας συνέβη κατά τη διάρκεια της δέκατης ανασκαφικής περιόδου στην τοποθεσία, η οποία έχει ανασκαφεί το 2016, σύμφωνα με τον Δρ Αντέλ Οκάσα, επικεφαλής του Κεντρικού Τμήματος Αιγυπτιακών Αρχαιοτήτων.
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ