Μεγάλη Ελλάδα -Έρευνα σε αρχαίο DNA σε ελληνική αποικία στη Σικελία – Οι πληροφορίες για τον στρατό των αρχαίων Ελλήνων. Οι επιστήμονες ανέλυσαν το γονιδίωμα 54 σκελετών ανθρώπων που βρέθηκαν, μερικοί μαζί με τα όπλα τους, σε μαζικούς τάφους
Οι Έλληνες, κατά την αρχαιότητα, τουλάχιστον στη Μεγάλη Ελλάδα, χρησιμοποιούσαν στον στρατό τους κατά καιρούς μισθοφόρους από πολύ μακρινά μέρη. Οι πόλεμοι και οι μισθοφόροι ίσως να έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην μεγάλης κλίμακας μετακίνηση ανθρώπων στον κλασσικό αρχαιοελληνικό κόσμο της Μεσογείου. Αυτό συμπέρανε μια διεθνής διεπιστημονική ομάδα γενετιστών και άλλων επιστημόνων που ανέλυσαν το αρχαίο DNA ανθρώπων από τις ελληνικές αποικίες στη Σικελία.
ΣΙΚΕΛΙΑ: Οι σκελετοί των στρατιωτών που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της Μάχης της Ίμερας (Παλέρμο) μεταξύ Ελλήνων και Καρχηδόνας, με αποτέλεσμα τη νίκη των Ελλήνων της Σικελίας το 480 πΧ.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον διακεκριμένο ερευνητή Ντέιβιντ Ράιχ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ,(Σ.Σ -αυτός της θεωρίας ότι καταγόμαστε όλοι από την Αφρική , αδιαφορούν οι «διακεκριμένοι» και δεν εξηγούν για το απολίθωμα του ανθρώπου των Πετραλώνων δηλαδή) έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών(PNAS)των ΗΠΑ. Στην μελέτη συμμετείχαν και Έλληνες επιστήμονες, μεταξύ των οποίων ο συνεργάτης του Ράιχ Ιωσήφ Λαζαρίδης και ο καθηγητής Ιωάννης Σταματογιαννόπουλος του Πανεπιστημίου Ουάσιγκτον.
Οι επιστήμονες ανέλυσαν το γονιδίωμα 54 σκελετών ανθρώπων που βρέθηκαν, μερικοί μαζί με τα όπλα τους, σε μαζικούς τάφους στις νεκροπόλεις της Ιμέρας και πέριξ αυτής. Μεταξύ αυτών ήταν στρατιώτες του 5ου π.Χ. αιώνα ηλικίας 18-50 ετών που είχαν πολεμήσει στον στρατό της ελληνικής βόρειας Σικελικής αποικίας της Ιμέρας (στη νικηφόρα για τους Έλληνες καθοριστική μάχη του 480 π.Χ. κατά των Καρχηδονίων και των ντόπιων συμμάχων τους), καθώς επίσης πολίτες κάτοικοι της περιοχής και κοντινών οικισμών με γηγενείς πληθυσμούς. Επίσης, για λόγους σύγκρισης, αναλύθηκαν τα γονιδιώματα 96 σύγχρονων ανθρώπων από την Ιταλία, την ηπειρωτική Ελλάδα και την Κρήτη.
Η ανάλυση αποκάλυψε τη σημαντική παρουσία στη μάχη της Ιμέρας μισθοφόρων από τη βόρεια και κεντρική Ευρώπη (ακόμη και από την ανατολική Βαλτική κοντά στη σημερινή Λιθουανία), τις Στέπες και τον Καύκασο, οι οποίοι πολέμησαν για λογαριασμό των Ελλήνων και μπορεί να βοήθησαν να γείρει η πλάστιγγα της μάχης υπέρ των τελευταίων. ( Σ.Σ--Συμπερασματικά τότε και οι αντίπαλοι στρατοί θα είχαν το ίδιο μισθοφόρους ) .
....Και εδώ είναι το θέμα όπως τίθεται , της όλης υπόθεσης....Αυτό τους ενδιαφέρει ....Οι επιστήμονες αυτοί της έρευνας τονίζουν ότι αναφορές για την παρουσία τέτοιων μακρινών μισθοφόρων ήδη από τις αρχές του 5ου αιώνα π.Χ. απουσιάζουν από τα ιστορικά κείμενα και το ζήτημα έχει μέχρι σήμερα υποτιμηθεί από τους ιστορικούς και αρχαιολόγους.
Γι’ αυτό επεσήμαναν την ανάγκη η αρχαιολογική-ιστορική έρευνα που αφορά τον αρχαίο ελληνικό κόσμο, να συμπληρωθεί σταδιακά με ολοένα περισσότερες παλαιογενετικές μελέτες, καθώς το αρχαίο DNA μπορεί να ρίξει νέο φως στο παρελθόν.
ΠΟΛΕΜΙΚΑ
(Σημείωση :Οι αρχαιολόγοι και οι ιστορικοί ερευνητές όμως πιστεύουμε θα μπορούν να βγάλουν Ιστορικά συμπεράσματα και όχι οι γενετιστές ...!)
Σημαντικός μηχανισμός επαφής ανάμεσα σε πολύ διαφορετικούς πολιτισμούς
Οι ερευνητές (γενετιστές) συμπέραναν ότι οι ένοπλες συγκρούσεις λειτουργούσαν ως σημαντικός μηχανισμός επαφής ανάμεσα σε πολύ διαφορετικούς πολιτισμούς, διευκολύνοντας την ώσμωση μεταξύ τους και την αφομοίωσή τους στον αρχαιοελληνικό κόσμο, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Οι ερευνητές (γενετιστές) τονίζουν ότι «οι μισθοφόροι ήταν ανάμεσα στους πιο μακρινούς ταξιδευτές του ελληνικού κόσμου (τους ανταγωνίζονταν ίσως μόνο οι σκλάβοι σε αυτό), φέρνοντας πρόσωπο με πρόσωπο ανθρώπους με πολύ διαφορετικό πολιτισμικό και γενετικό υπόβαθρο». Προσθέτουν ότι «πέρα από τους Έλληνες αποίκους και τους γηγενείς λαούς που συνάντησαν εκεί, οι μισθοφόροι ήταν μέρος της ανταλλαγής πολιτισμού, ιδεών και πιθανώς γονιδίων που ελάμβαναν χώρα στις ελληνικές πόλεις της πρώτης χιλιετίας π.Χ. και σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη διασφάλιση των ελληνικών στρατιωτικών νικών».(Εάν συνέβη αυτό τότε το ίδιο θα συνέβη με του αντίπαλους των ελληνικών στρατευμάτων το συμπέρασμα είναι εύλογο ..)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Όπως αναφέρουν, τα ευρήματα των γενετιστών, έρχονται να συμπληρώσουν την έως τώρα εικόνα που υπήρχε από τα αρχαιολογικά και ιστορικά στοιχεία, υποστηρίζοντας την ιδέα ότι οι μισθοφόροι στους ελληνικούς στρατούς της κλασσικής περιόδου αποτελούσαν όργανο πολιτισμικής αλλαγής και μέσο μεταφοράς γονιδίων στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.
Παρόλο που οι πόλεμοι συνήθως αντιμετωπίζονται ως μια διαχωριστική δύναμη, στην πραγματικότητα – σύμφωνα με αυτούς τους ερευνητές – συνιστούσαν έναν πρόσθετο καταλύτη δημογραφικών αλλαγών και διαπολιτισμικών επαφών, παράλληλα με το εμπόριο και τις μεταναστεύσεις των αποικισμών από την κυρίως Ελλάδα προς άλλα μέρη όπως η νότια Ιταλία και η Σικελία.
Η Ιμέρα ήταν μια αποικία που είχε ιδρυθεί από Ίωνες και Δωριείς περί το 648 π.Χ. και πιθανότατα κατοικείτο επίσης από γηγενείς Σικελούς, Ετρούσκους της βόρειας Ιταλικής κ.α. Υπήρξε ο πιο δυτικός ελληνικός οικισμός στη Βόρεια όμως Σικελία και ο τόπος δύο σημαντικών μαχών (480 και 409 π.Χ.) μεταξύ Ελλήνων και Καρχηδονίων. Η Σελινούντα είναι η πιο δυτική πόλη στην Σικελία ...
Στη δεύτερη μάχη, που η Ιμέρα πολέμησε χωρίς συμμάχους, οι Καρχηδόνιοι επικράτησαν, (και με μισθοφόρους ) καταστρέφοντας την πόλη.
Οι Καρχηδόνιοι μάζεψαν ένα μεγάλο ποσό και συγκέντρωσαν αυτούς που αποτελούσαν, στο μεγαλύτερο βαθμό τον στρατό τους είναι μισθοφόροι από όλες τις περιοχές της Δυτικής Μεσογείου, όπως Φοίνικες Καρχηδόνιοι πολίτες, Λίβυοι, Ίβηρες, Λίγυρες, Ελίσυκες , Σαρδηνοί, Κύρνιοι (Κορσικανοί) καθώς και επίλεκτοι Καρχηδόνιοι στρατιώτες.
Η νέα μελέτη επιβεβαίωσε ότι οι νεκροί πολεμιστές του 409 π.Χ. είχαν όλοι πολύ παρόμοιο DNA και δεν υπήρχαν ενδείξεις για μισθοφόρους – κάτι που κατά την άποψη των γενετιστών πιθανώς έπαιξε ρόλο στην ήττα της μάχης αυτής της ελληνικής αποικίας.
ΠΟΛΕΜΙΚΑ
«Συναρπαστικά ευρήματα»
Για «συναρπαστικά» ευρήματα έκανε λόγο στο περιοδικό «Science» η αρχαιολόγος Κάρι Σουλόσκι-Γουίβερ του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ, η οποία τόνισε «πώς είναι εντυπωσιακό πόσα πολλά πράγματα μπορούμε να πούμε για αρχαία επεισόδια όπως αυτό, με τέτοιους είδους γενετικά στοιχεία». Στο ίδιο μήκος κύματος, η βιοαρχαιολόγος Μπρίτνεϊ Κάιλ του Πανεπιστημίου του Βόρειου Κολοράντο ανέφερε πως «πρόκειται για την πιο σαφή περίπτωση που έχω δει όπου η βιοαρχαιολογία επιβεβαιώνει αυτό που γράφτηκε στα ιστορικά κείμενα».
Σύμφωνα τον Ηρόδοτο, στην πρώτη μάχη της Ιμέρας (που ήταν ελληνική αποικία) το 480 π.Χ. αναφέρεται ότι οι ντόπιοι Έλληνες έλαβαν βοήθεια από άλλους Έλληνες συμμάχους και νίκησαν τους Καρχηδόνιους. Αλλά στη δεύτερη μάχη το 409 π.Χ. οι ντόπιοι έμειναν χωρίς έξωθεν ελληνική βοήθεια και η Ιμέρα έπεσε στα χέρια των Καρχηδονίων. [ στη δεύτερη μάχη μόνο το ένα τέταρτο δεν ήταν ντόπιοι) και Έλληνες στρατιώτες από άλλα μέρη εκτός Ιμέρας πολέμησαν στο πλευρό των ντόπιων Ελλήνων. ]
Ο ιστορικός Φράνκο Ντε Άντζελις του καναδικού Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας στο Βανκούβερ τόνισε ότι «είναι καινοφανής» η ανακάλυψη πως μισθοφόροι ταξίδευαν χιλιάδες χιλιόμετρα για να πολεμήσουν σε ένα μεσογειακό νησί. «Η ιδέα ότι έρχονταν από τόσο μακριά για να πολεμήσουν, θα αφήσει άναυδους τους ανθρώπους»......[Αλλά και για να πληρωθούν για να μπορούν να επιβιώσουν στις πατρίδες τους, δεν ήρθαν για την καλή τους
ψυχή , θα λέγαμε σήμερα ]...
Από την άλλη, η αρχαιολόγος Γκίλιαν Σέφερντ του αυστραλιανού Πανεπιστημίου La Trobe στη Μελβούρνη επεσήμανε ότι «οι Έλληνες πιθανώς δεν είχαν διάθεση να πιστώσουν τους μισθοφόρους με τις στρατιωτικές επιτυχίες τους».
ΠΟΛΕΜΙΚΑ
Σημείωση :Άτοπο αυτό που αναφέρει η αρχαιολόγος Γκίλιαν Σέφερντ διότι έχουν αποδείξει και αλλού οι Έλληνες όπως Πλαταιές , Μαραθώνα, Σαλαμίνα, Μέγας Αλέξανδρος ότι ρόλο έπαιξε κυρίως η στρατηγική... η γενναιότητα και το πνεύμα του Ελληνικού λαού...
Γενικά οι Έλληνες τις εποχές εκείνες ήταν παρα πολλοί σε πληθυσμό ,περισσότερο πήγαιναν οι ίδιοι για μισθοφόροι παρά προσελαμβάναν μισθοφόρους ,έχουν δε εφεύρει οχυρώσεις , όπλα, τακτικές πολέμου , έχουν δε δείξει ανδρεία μοναδική στην παγκόσμια Ιστορία όποτε τα συμπεράσματα που αναφέρουν οι διάφοροι μάλλον είναι λανθάνοντα .....
.....................................................................................................................................
Δείτε κάτι ενδιαφέρων εδώ...
.......................................................................
ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ