O Αρμαγεδδών, η αρχαία πόλη που ήταν γνωστή ως Μεγιδδώ, εμφανίζεται στην Αποκάλυψη ως το μέρος της τελικής μάχης μεταξύ των δυνάμεων του καλού και του κακού. Αρχαιολόγοι θεωρούν πως οι πρώτοι οικισμοί στο στρατηγικής σημασίας αυτό σημείο του βορείου Ισραήλ πρωτοεμφανίστηκαν 6.000 χρόνια πριν- ωστόσο η εν λόγω πόλη βίωσε και αυτή μια δική της «αποκάλυψη», καθώς κάηκε ολοσχερώς σε μια πυρκαγιά πριν από 3.000 χρόνια.
Όπως είναι γνωστό, ο όρος «Αρμαγεδδών» συνδέεται με τον όλεθρο και τη μεγάλη καταστροφή- μια εξαιρετικά φονική μάχη. Αναφέρεται στην Καινή Διαθήκη μόνο μία φορά- όπως προαναφέρθηκε είναι το μέρος όπου υποτίθεται ότι θα αναμετρηθούν οι δυνάμεις των «βασιλέων της οικουμένης» υπό τον έλεγχο των δυνάμεων του κακού, με τις θεϊκές δυνάμεις. Η ιδιαιτερότητά του είναι πως, ως όρος, συνδέεται με το τέλος του κόσμου, μα ταυτόχρονα είναι και τοπωνύμιο.
Όπως λέει στο BBC η Λέα Ντορ, τουριστική οδηγός, το «Αρμαγεδδών» είναι δύο εβραϊκές λέξεις ενωμένες μεταξύ τους: «Χαρ»- όρος- και «Μεγιδδώ», το όνομα της περιοχής. Επρόκειτο για στρατηγικής σημασίας σημείο, οπότε ήταν πολλές οι μάχες που έγιναν εκεί, με την καθεμία να σηματοδοτείται από την καταστροφή και την ανοικοδόμηση της πόλης- για την ακρίβεια, εκεί βρίσκονται τα απομεινάρια 20 αρχαίων πόλεων, η καθεμιά των οποίων είχε χτιστεί πάνω στην άλλη.
Όπως σημειώνει ο Dr. Γκέοργκ Ρέβεκαμπ, θεολόγος, το όρος Μεγιδδώ είναι κατά κάποιον τρόπο το αντίθετο του όρους Σιών, συμβόλου της αιώνιας πόλης, όπου θα συγκεντρωθούν αυτοί που είναι να σωθούν. Η κεντρική ιδέα δεν ήταν πάντα δημοφιλής στην ιστορία του Χριστιανισμού, προσθέτει- τα πράγματα άλλαζαν μόνο σε περιόδους που ομάδες ανθρώπων ένιωθαν πως «δεν ανήκουν» ή ότι ζούσαν σε έναν κακό κόσμο, που εναντιωνόταν στον Θεό- «τότε τους άρεσε η ιδέα πως μια ημέρα οι δυνάμεις του καλού θα επικρατήσουν επί των δυνάμεων του κακού».
Η ιδέα του Αρμαγεδδώνα ήταν δημοφιλής κατά τον Μεσαίωνα και επίσης ξανά στις αρχές του 20ού αιώνα, κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, που κάποιοι είχαν θεωρήσει ότι θα ήταν η αρχή της τελευταίας «οικουμενικής» μάχης.
Σημειώνεται πως μάχες έλαβαν χώρα εκεί και κατά τη σύγχρονη εποχή: Στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο ένας στρατός υπό τον στρατηγό Έντμουντ Άλενμπι νίκησε τους Οθωμανούς κοντά στη Μεγιδδώ, με τον Άλενμπι να κερδίζει τον τίτλο του «Λόρδου της Μεγιδδούς».
Επιμέλεια: Κώστας Μαυραγάνης
— HuffPost Greece