Τα σανδάλια της κυρίας 1.500 ετών με γλυκό μήνυμα στα ελληνικά


Τα αρχαία σανδάλια ανακαλύφθηκαν σχεδόν άθικτα στην ανασκαφή της Κωνσταντινούπολης.

Ένα ζευγάρι γυναικεία σανδάλια ηλικίας 1.500 ετών με ένα γλυκό μήνυμα στα ελληνικά ανακαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια μιας ανασκαφής στην Κωνσταντινούπολη και έχουν γίνει ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα του αρχαιολογικού μουσείου της πόλης.

Τα σανδάλια έχουν ένα μήνυμα στα ελληνικά που λέει: «Χρήση στην υγεία, κυρία, φορέστε στην ομορφιά και την ευτυχία».



Το εκπληκτικό εύρημα ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια ανασκαφών που προκλήθηκαν από το έργο Μαρμαρά , την υποθαλάσσια σιδηροδρομική σήραγγα που συνδέει την ασιατική και την ευρωπαϊκή πλευρά της Κωνσταντινούπολης κάτω από τον Βόσπορο.

Οι ανασκαφές, που ξεκίνησαν το 2004, αποκάλυψαν νέες ιστορικές πτυχές της Κωνσταντινούπολης, της πρωτεύουσας της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Περίπου 60.000 αντικείμενα που ανακαλύφθηκαν σε διάστημα περίπου εννέα ετών φυλάσσονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Κωνσταντινούπολης μέχρι να κατασκευαστεί ένα ειδικό μουσείο για αυτά.

Η Βυζαντινή Αυτοκρατορία ήταν η συνέχεια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας στις ανατολικές επαρχίες της κατά την Ύστερη Αρχαιότητα και τον Μεσαίωνα. Επέζησε του κατακερματισμού και της πτώσης της Δυτικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας τον 5ο αιώνα μ.Χ. και συνέχισε να υπάρχει για άλλα χίλια και πλέον  χρόνια έως ότου έπεσε στην Οθωμανική Αυτοκρατορία το 1453. Κατά το μεγαλύτερο μέρος της ύπαρξής της, η αυτοκρατορία ήταν η πιο ισχυρή οικονομική, πολιτιστική , και στρατιωτική δύναμη στην Ευρώπη .

Τα σανδάλια ανήκαν σε Ελληνίδα
Οι επιστήμονες λένε ότι τα σανδάλια που ανακαλύφθηκαν είναι άνω των 1.500 ετών και ανήκαν σε γυναίκα. Οι Ρωμιοί λάτρευαν το χρώμα και τα σχέδια, και έφτιαχναν και εξήγαγαν υφάσματα με πολύ πλούσια σχέδια, ειδικά το βυζαντινό μετάξι, που ύφαιναν και κεντούσαν για τις ανώτερες τάξεις και βάφονταν και τυπώνονταν για τις κατώτερες.

Η σεμνότητα ήταν σημαντική για όλους, και οι περισσότερες γυναίκες φαινόταν να καλύπτονται σχεδόν εξ ολοκλήρου από μάλλον άμορφα ρούχα. Έχει ανακτηθεί σημαντικός αριθμός υποδημάτων σε αυτό το έργο της ανασκαφής, με σανδάλια, παντόφλες και μπότες μέχρι το μέσο της γάμπας, που παρατηρούνται συνήθως σε εικονογραφήσεις χειρογράφων, που βρέθηκαν επίσης στην ανασκαφή. Πολλά από τα αντικείμενα είναι πλούσια διακοσμημένα με διάφορους τρόπους.

Το κόκκινο χρώμα, που προορίζεται για αυτοκρατορική χρήση στα ανδρικά υποδήματα, είναι στην πραγματικότητα μακράν το πιο κοινό χρώμα για τα γυναικεία παπούτσια. Πορτοφόλια βρίσκονται σπάνια, και φαίνεται να είναι κατασκευασμένα από ύφασμα που ταιριάζει με το φόρεμα, ή ίσως να έχουν μπει στο φύλλο.

Βυζαντινά -Ρωμέικα σανδάλια ανδρικά υποδήματα από μερικώς επιχρυσωμένο δέρμα, 6ος αι./Walters Art Museum/

Οι ανασκαφές στην Κωνσταντινούπολη αποκαλύπτουν πολύτιμους λίθους από τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία
Οι ανασκαφές έχουν βρει τα πρώτα ίχνη πολιτισμών από διαφορετικές περιόδους, συμπεριλαμβανομένων των σκελετών των πρώτων Κωνσταντινουπολιτών. ίχνη 8.500 ετών. το Λιμάνι του Ελευθερίου (Θεοδόσιος), ένα λιμάνι γνωστό στην παγκόσμια λογοτεχνία του οποίου δεν είχαν βρεθεί ίχνη στο παρελθόν. και τη μεγαλύτερη μεσαιωνική συλλογή βυθισμένων πλοίων στον κόσμο, καθώς και 60.000 οστά ζώων 57 ειδών, μαζί με φυτικά απολιθώματα.
Το Λιμάνι του Ελευθερίου, που ήταν ένα από τα λιμάνια της αρχαίας Κωνσταντινούπολης , βρίσκεται κάτω από τη σύγχρονη γειτονιά Yenikapi της Κωνσταντινούπολης. Χτίστηκε στις εκβολές του ποταμού Λύκου, που διέσχιζε την πόλη μέχρι την Προποντίδα.

Το λιμάνι χτίστηκε στα τέλη του 4ου αιώνα, κατά τη βασιλεία του Θεοδοσίου Α', και ήταν το κύριο σημείο εμπορίου της πόλης στην Ύστερη Αρχαιότητα. Συνέχισε να χρησιμοποιείται μέχρι τον 11ο αιώνα. Η λάσπη από το Lycus τελικά γέμισε εξ ολοκλήρου το λιμάνι και η περιοχή μετατράπηκε αργότερα για γεωργική χρήση λόγω των επιπτώσεων της διάβρωσης και της εναπόθεσης ανάντη. Στα οθωμανικά χρόνια, η περιοχή ήταν εξ ολοκλήρου χτισμένη.

Ο ΛΙΜΕΝΑΣ ΤΟΥ ΘΕΟΔΟΣΙΟΥ





Τον Νοέμβριο του 2005, οι εργαζόμενοι στο έργο «Μαρμαρά » ανακάλυψαν σε λάσπη απομεινάρια του λιμανιού. Οι ανασκαφές παρήγαγαν στοιχεία του «Portus Theodosiacus» «Λιμένος Θεοδοσίου»  του 4ου αιώνα. Εκεί, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ίχνη από το τείχος της πόλης του Μεγάλου Κωνσταντίνου και τα ερείπια περισσότερων από 35 βυζαντινών πλοίων από τον 7ο έως τον 10ο αιώνα, συμπεριλαμβανομένων πολλές Ρωμέικες γαλέρες  της  Ανατολικής Χριστιανικής  Αυτοκρατορίας υπολείμματα των οποίων δεν είχαν βρεθεί ποτέ πριν.

Βυζαντινά ευρήματα Διάφορα ευρήματα από τη βυζαντινή εποχή.

Επιπλέον, η ανασκαφή αποκάλυψε τα παλαιότερα στοιχεία εγκατάστασης στην Κωνσταντινούπολη, με τεχνουργήματα, όπως αμφορείς, θραύσματα αγγείων, όστρακα, κομμάτια οστών, κρανία αλόγων και εννέα ανθρώπινα κρανία που βρέθηκαν σε μια τσάντα, που χρονολογούνται από το 6000 π.Χ.


Πηγή://greekreporter.com/Τάσος Κοκκινίδης



ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΤΗΣ