Ευσεβείς πόθοι ...Βρήκαμε στοιχεία ότι ο Βυζαντινός Αυτοκράτορας Ιουστινιανός ήταν Δαρδανικής καταγωγής...



Αρχαιολόγοι στο Κοσσυφοπέδιο: Ευσεβείς πόθοι ...« Βρήκαμε στοιχεία ότι ο Βυζαντινός Αυτοκράτορας Ιουστινιανός ήταν Δαρδανικής καταγωγής» ... Μια μικτή ομάδα διεθνών και τοπικών ειδικών με επικεφαλής τον Γάλλο καθηγητή Christophe J. Goddard  ( ΚΑΘ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΏΝ όχι αρχαιολόγο,) υποστηρίζει ότι ανακάλυψε μια μνημειακή επιγραφή ιστορικής σημασίας, αφιερωμένη στον Βυζαντινό (Ρωμαίο) Αυτοκράτορα Ιουστινιανό, στον αρχαιολογικό χώρο της Ulpiana κατά τη διάρκεια ανασκαφών.

Αυτή η επιγραφή -αφιέρωση από τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό (527-565 μ.Χ.) και τη σύζυγό του  Θεοδώρα, «Urbem Dardania», που σημαίνει «πόλη στη Δαρδανία», είναι μια από τις ελάχιστες λατινικές αφιερώσεις του αυτοκρατορικού ζεύγους  στον ύστερο ρωμαϊκό κόσμο.



Θέλουν να αναδείξουν με το ζόρι παρελθόν δικό τους για το Κοσσυφοπέδιο 
Παρά το γεγονός ότι είναι μια σχετικά νέα χώρα, η Σερβική επικράτεια του Κοσσυφοπεδίου-Μετόχια που παραχωρήθηκε βίαια από τους Δυτικούς στους Σκιπέριους, έχει πλούσια ιστορία. Στη ρωμαϊκή εποχή, η Ulpiana χρησίμευε ως πολιτικός, νομισματικός και πολιτιστικός κόμβος της περιοχής αυτής αυτοκρατορίας .. Βρίσκεται περίπου έντεκα χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της σημερινής ονομαζόμενης Πρίστινα, η Ulpiana είναι ένας ρωμαϊκός-προβυζαντινός οικισμός.

Συμπεράσματα που ξαναγράφουν την Ιστορία όπως βολεύει 
Η Ulpiana είναι ρωμαιοϊλλυρική πόλη.(;)  Οι αρχαιολογικές ανασκαφές πραγματοποιούνται εκεί από το 1954. Ίχνη προ-ρωμαϊκής ζωής ανακαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια αρχαιολογικών ανασκαφών από το 2009 έως το 2011. Η Ulpiana ήταν σημαντικό μέρος για το Βασίλειο των Δαρδάνων. Κατοικήθηκε (;) από Δάρδανους  και Ιλλυριούς (;) κατά την Κλασική περίοδο. Φυσικά δεν υπάρχουν ενδείξεις για Ιλλυριούς αλλά το αναφέρουν εδώ οι τοπικοί ανασκαφείς στην αγωνία τους να δημιουργήσουν ιστορία για το νέο «κρατίδιο» ότι «προγονοί» τους Ιλλυριοί κατοικούσαν εδώ. Τωρα τι σχέση έχουν οι Αλβανοι Σκιπέριοι με Ιλλυριούς είναι ότι απλά καπηλεύονται  την Ιστορία. 

Καμία σχέση με Ιλλυριούς, καθαρά Ρωμαϊκή πόλη 
Η Ulpiana [Μια ματιά στις πηγές μας πείθει για το «αμερόληπτο» ιστορικό πλάισιο που κινουνται ...[Kraja, Mehmet , εκδ. (2018). "Fjalori Enciklopedik i Kosova" . (Encyclopedic Dictionary of Kosova) (στα αλβανικά] [Ulpiana dare.ht.lu.se ] [ Urbes et Loca: Moesia Superior - Moesia Inferior - Dacia] ήταν μια αρχαία ρωμαϊκή [Goldsworthy, Adrian Keith; Haynes, Ian; Adams, Colin ΕΡ (1997). Ο ρωμαϊκός στρατός ως κοινότητα . Journal of Roman Archaeology.] πόλη που βρισκόταν στο σημερινό Κοσσυφοπέδιο . Ονομάστηκε επίσης Justiniana Secunda ( λατινικά : Iustiniana Secunda ,   Η Ulpiana βρίσκεται στον δήμο Gračanica , 12 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Πρίστινα . Το Minicipium Ulpiana - Iustiniana Secunda ανακηρύχθηκε αρχαιολογικό πάρκο υπό μόνιμη προστασία του Κοσσυφοπεδίου από το Συμβούλιο Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Κοσσυφοπεδίου το 2016. Το Αρχαιολογικό Πάρκο έχει έκταση 161,10 εκταρίων και περιβάλλουσα ζώνη προστασίας 96,23 εκταρίων.  Η Ουλπιανά ήταν από τους μεγαλύτερους οικισμούς στα Βαλκάνια της ύστερης αρχαιότητας. (ότι αρχαίο βρίσκουν στην περιοχή το ονομάζουν Ιλλυρικό εν τω μεταξύ δεν υπάρχουν αποδέιξεις ότι οι σκιπέριοι έρχονται από τους Ιλλυριούς.)

Ονομασία 
Η Ulpiana ιδρύθηκε στη θέση ενός άγνωστου δαρδανικού δώματος . Πιθανότατα πήρε το όνομά του από τον Ρωμαίο Αυτοκράτορα Τραϊανό (Marcus Ulpius Traianus), κατά τη διάρκεια της βασιλείας του οποίου αναβαθμίστηκε σε δημοτικό διαμέρισμα  πριν από το έτος 117. [Berisha, Milot. Parku Arkeologjik Ulpiana. Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Κοσσυφοπεδίου.] Ένας σεισμός το 518 κατέστρεψε την πόλη, αλλά ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός , ο οποίος ανέβηκε στο θρόνο το 527, διέταξε να ξαναχτιστεί, μετονομάζοντας την πόλη Justiniana Secunda , [Υπουργείο Πολιτισμού, Νεολαίας και Αθλητισμού, Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Κοσσυφοπεδίου, Πρίστινα 2012] διαφοροποιώντας την από την Justiniana Prima , μια πόλη που ιδρύθηκε πρόσφατα από τον Ιουστινιανό το 535. Στα ελληνικά, καταγράφεται ως Ουλπιάνα.


Η αποκάλυψη  μωσαϊκού, καθώς και η ανακάλυψη μιας επιβλητικής επισκοπικής βασιλικής το 2022, είναι τα συγκεκριμένα αποτελέσματα ενός χρηματοδοτούμενου από την ΕΕ έργου με τίτλο «Η Ευρωπαϊκή Αρχαιολογική Αποστολή στο Κοσσυφοπέδιο*, που αναμένεται να ολοκληρώνεται τον Δεκέμβριο του 2024.

Η επιγραφή του αυτοκράτορα Ιουστινιανού θεωρείται (μόνο από τους Σκιπέριους «ιστορικούς») η πιο σημαντική ανακάλυψη στην αρχαιολογία του Κοσσυφοπεδίου...!!!
Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους,(τους Σκιπέριους) αυτό παρέχει στοιχεία για τη Δαρδανική καταγωγή του μεγάλου βυζαντινού αυτοκράτορα...εντυπωσιακό συμπέρασμα των «αρχαιολόγων»...!!!  Ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός (527-565) γεννήθηκε στο Ταυρέσιο, που πιστεύεται ότι βρίσκεται κοντά στα σημερινά Σκόπια.[Η ακριβής θέση της πόλης Ταυρήσιον δεν έχει ταυτοποιηθεί. Εικάζεται ότι είναι η σημερινή πόλη Λέμπανε της Σερβίας ή η θέση Τάορ κοντά στα Σκόπια]
Ο Σκιπέριος Arben Hajdari, καθηγητής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πρίστινα, δήλωσε στο BIRN ότι αυτή η επιγραφή έχει τεράστιο ιστορικό βάρος, αντιπροσωπεύοντας τα πιο σημαντικά ευρήματα που έγιναν ποτέ στην αρχαιολογία του Κοσσυφοπεδίου...Κάτι που σημαίνει ότι αυτό το συμπέρασμα βολεύει τους σημερινούς κατοίκους του ψευδοκράτους...
Ο Χατζντάρι τόνισε ότι κρίσιμο στοιχείο της επιγραφής είναι η αναφορά της πόλης της Δαρδανίας, υποδεικνύοντας ότι ο λαός των Δαρδανών δεν ρωμαϊκοποιήθηκε και δεν έχασε την ταυτότητά του,σύμφωνα με το Σκιπέριο Κοσσοβάρο καθηγητή βέβαια...

«Αυτό είναι πολύ σημαντικό, δεδομένου του γεγονότος ότι η αρχαιολογική βιβλιογραφία έχει επενδύσει πολλά, με πολλά άρθρα και μελέτες που επιχειρούν να υποστηρίξουν ότι οι Δάρδανοι είχαν χάσει την ταυτότητά τους, είχαν εκρωμαιστεί και εξαφανιστεί κατά τον Μεσαίωνα. Αυτή η ανακάλυψη έχει μεγάλη σημασία από αυτή την άποψη», εξήγησε... Τον Μεσαίωνα, αυτή είναι όμως  από πρίν ...!!!
Αυτό ονομάζεται παραμόρφωση της Ιστορίας...Διότι έτσι τους βολέυει .

Περισσότερα αυθαίρετα συμπεράσματα  δύσκολα συναντά κάποιος , βέβαια εδώ είναι Βαλκάνια δεν είναι παίξε -γέλασε...!!!

Ο μύθος της σλαβικής καταγωγής
Από μερικούς συγγραφείς του 18ου και του 19ου αιώνα υποστηρίχτηκε η σλαβική καταγωγή του Ιουστινιανού. Αυτή η υπόθεση είχε τις ρίζες της σε μια έκδοση του 1623 των Ανεκδότων ή Arcana Historia του Προκοπίου Καισαρείας, μιας μυστικής ιστορίας του Ιουστινιανού. Ο κουράτωρ της βιβλιοθήκης του Βατικανού Nicholas Alemannus που δημοσίευσε αυτό το έργο, πρόσθεσε σχόλια μεταξύ των οποίων και πληροφορίες από κάποιον ιερωμένο Θεόφιλο, φερόμενο ως δάσκαλο του Ιουστινιανού. Κατά τον Θεόφιλο, ο Ιουστινιανός ήταν γνωστός και ως Upravda, ο πατέρας του λεγόταν Istokus και η μητέρα του Bigleniza. Ο Αλεμάνους δεν αναφέρει που βρήκε αυτό το κείμενο του Θεόφιλου, το οποίο αργότερα αναζητήθηκε από ερευνητές αλλά δεν βρέθηκε. Κάποιοι υπέθεσαν ότι τα ονόματα Upravda, Istokus και Bigleniza είναι σλαβικά συνεπώς και ο Ιουστινιανός σλαβικής καταγωγής. Ο Edward Gibbon υπέθεσε ότι τα ονόματα είναι Γοτθικά. Οι δυτικοί ιστορικοί αναπαρήγαγαν αυτή την άποψη χωρίς να την ερευνήσουν ή να δώσουν σ’ αυτή κάποια βαρύτητα, ενώ οι σλάβοι συγγραφείς την υιοθέτησαν για εθνικούς λόγους. Ο Κ. Παπαρρηγόπουλος δέχεται επίσης τη σλαβική καταγωγή του Ιουστινιανού.[Παπαρρηγόπουλος Κ. Ιστορία του Ελληνικού Έθνους, τομ. 4, Λειψία 1883, σ. 8. Αναφέρεται στο Petrovich (1967), σ. 8.] Η θεωρία αυτή καταρρίφθηκε μετά την έρευνα του ιστορικού J. Bryce (1838 – 1922), ο οποίος διαπίστωσε ότι το υποτιθέμενο έργο του Θεόφιλου ήταν ένα χειρόγραφο με περιλήψεις και αποσπάσματα στα λατινικά που γράφτηκε από κάποιον σλάβο ιερωμένο Ι.Τ. Marnavic (1580-1637) και ότι η συγκεκριμένη πληροφορία ήταν ένας μύθος.[ Michael B. Petrovich, "How Justinian became a Slav: The story of a forgery", Balkan Studies, 8, (1967), σ. 1 – 28.
 F. J. Thomson, βιβλιοκριτική του G. Sotiroff, The Assassination of Justinian's Personality. Canadian Slavonic Papers / Revue Canadienne des Slavistes Vol. 17, No. 1 (1975), σ. 163.]

ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΤΗΣ