Σύμφωνα με μια διεπιστημονική μελέτη από την Mª Pilar Iborra Eres του Ινστιτούτου Valencià de Conservació, στην Ισπανία και συναδέλφους της, που δημοσιεύτηκε τον Νοέμβριο στο PLOS ONE Ο οικισμός Casas del Turuñuelo της Εποχής του Σιδήρου χρησιμοποιήθηκε επανειλημμένα για τελετουργικές θυσίες ζώων.
Οι αρχαιολογικοί χώροι που περιέχουν στοιχεία για θυσίες μεγάλων ζώων στην Εποχή του Σιδήρου στην περιοχή της Μεσογείου είναι σπάνια γνωστοί και υπάρχει κενό μεταξύ των πληροφοριών που παρέχονται από γραπτές πηγές και των αρχαιολογικών αρχείων. Αυτό καθιστά δύσκολο να δημιουργηθεί μια σαφής κατανόηση των προτύπων και των πρωτοκόλλων αυτής της πρακτικής.
Ο χώρος θυσιών ζώων στην Ισπανία αποδείχθηκε ότι έχει χρησιμοποιηθεί πολλές φορές
Σε αυτή τη μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν μια τοποθεσία γνωστή ως Casas del Turuñuelo στη νοτιοδυτική Ισπανία, που σχετίζεται με την Ταρτεσσό και χρονολογείται από τον 5ο π.Χ. εξετάζει ένα καλοδιατηρημένο παράδειγμα μαζικής θυσίας ζώων από δομή της Εποχής του Σιδήρου που χρονολογείται στα τέλη του 19ου αιώνα.
Οι συγγραφείς εξέτασαν και χρονολόγησαν 6770 οστά από 52 θυσιασμένα ζώα που θάφτηκαν σε τρεις διαδοχικές φάσεις. Τα ζώα που περιγράφονται είναι κυρίως ενήλικα άλογα, με μικρότερους αριθμούς βοοειδών και χοίρων, καθώς και έναν σκύλο.
Στις δύο πρώτες φάσεις οι σκελετοί ήταν ως επί το πλείστον ολοκληρωμένοι και μη τροποποιημένοι, αλλά στην τρίτη φάση οι σκελετοί (εκτός των αλόγων) παρουσιάζουν σημάδια επεξεργασίας για φαγητό, υποδηλώνοντας ότι κάποια μορφή φαγητού συνόδευε αυτό το τελετουργικό. Αυτά τα δεδομένα δείχνουν ότι αυτή η περιοχή χρησιμοποιήθηκε επανειλημμένα για αρκετά χρόνια για τελετουργίες θυσίας που διέφεραν ως προς τις πρακτικές και τους σκοπούς τους.
Αυτή η μελέτη περίπτωσης επιτρέπει στους ερευνητές να καθορίσουν λεπτομέρειες σχετικά με τα τελετουργικά πρωτόκολλα σε αυτόν τον τομέα, συμπεριλαμβανομένης της σκόπιμης επιλογής ενήλικων και όχι νεαρών ζώων και τη σημασία της φωτιάς, που αποδεικνύεται από την παρουσία καμένων υπολειμμάτων φυτών και ζώων.
Το Casas del Turuñuelo παρουσιάζει επίσης μοναδικά χαρακτηριστικά σε σύγκριση με άλλους οικισμούς, όπως η αφθονία των θυσιασμένων αλόγων. Αυτή η μελέτη προωθεί τις προσπάθειες για την ενσωμάτωση των τελετουργικών θυσιών ζώων στην Ευρώπη.
Οι συγγραφείς προσθέτουν: "Αυτή η μελέτη υπογραμμίζει τον ρόλο των μαζικών θυσιών ζώων στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών κοινωνιών της Εποχής του Σιδήρου. Ζωοαρχαιολογικές, ταφωνικές και μικροστρωματογραφικές μελέτες ρίχνουν φως στις πρακτικές θυσίας ζώων και στην Ταρτεσσιανή τελετουργική συμπεριφορά στον οικισμό της Εποχής του Σιδήρου στο Casas del Turuñuelo (Badajoz , Ισπανία).»
Το 2015, ξεκίνησαν οι ανασκαφές
Το 2015, οι επιστήμονες ξεκίνησαν τις ανασκαφές στον χώρο του Casas del Turunuelo, ενός μεγάλου αρχαιολογικού συγκροτήματος από τα τέλη του 5ου αιώνα π.Χ. που βρίσκεται στην ισπανική επαρχία Badajoz.
Ανακάλυψαν εδώ τα ερείπια ενός μεγάλου διώροφου κτιρίου με χοντρούς τοίχους, αποτελούμενο από πολλά δωμάτια, σε ένα από τα οποία υπήρχε ένας βωμός σε σχήμα δοράς ταύρου. Το κτήριο, που πιθανόν χρησιμοποιήθηκε ως ιερό και για άλλους σκοπούς, είχε μια παρακείμενη αυλή έκτασης περίπου 125 τετραγωνικών μέτρων.
Κατά την εξερεύνηση του χώρου, οι αρχαιολόγοι βρήκαν, μεταξύ άλλων, επτά χάλκινα βαρίδια, αντικείμενα από την Ανατολική Μεσόγειο (όπως μικρά φοινικικά αγγεία και μακεδονικά κύπελλα) και πέντε αστράγαλους, που μπορεί να χρησιμοποιούνταν για μαντεία.
Πηγή: PHYS ORG