Αρχαίο ελληνικό κράνος που βρέθηκε στην Ακρόπολη της Ελέας στην Ιταλία Προσφορά των Ελλήνων στην θεά Αθηνά για την νίκη τους.




Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ένα αρχαίο ελληνικό κράνος στην Ακρόπολη της Ελέας (Elea-Velia ) στην ιστορική περιοχή Magna Graecia της Ιταλίας. Πρόκειται για ένα κράνος που είναι μόλις το τρίτο του είδους του που ανακαλύφθηκε στον αρχαίο χώρο.



Την ανακάλυψη αυτή ανακοίνωσε στο κοινό ο Massimo Osanna, Διευθυντής του Μουσείου Velia, του Paestum και του Αρχαιολογικού Πάρκου Velia. Εξήγησε ότι η κατασκευή που ανακάλυψαν στην Ακρόπολη της Βελιάς χρησίμευσε ως χώρος θυσίας στη θεά Αθηνά μετά τη μοιραία μάχη της Αλαλίας. 

Οι Έλληνες βγήκαν νικητές έναντι των Ετρούσκων και των Καρχηδονίων σε αυτή τη ναυτική σύγκρουση που έλαβε χώρα μεταξύ 541 και 535 π.Χ. στην Τυρρηνική Θάλασσα κοντά στην Κορσική και τη Σαρδηνία.


Ο αρχαιολογικός χώρος είχε επίσης στοιχεία για έναν πρώιμο ναό αφιερωμένου στην Αθηνά, την ελληνική θεά του πολέμου και της σοφίας. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό το κράνος προσεφέρθηκε στην Αθηνά μετά από πόλεμο ή σε μια ταραχώδη περίοδο σύγκρουσης.


Τα αρχαία ελληνικά κράνη έχουν ξεχωριστό σχέδιο και δεξιοτεχνία. Από τα πιο γνωστά είναι το κορινθιακό κράνος, που χαρακτηρίζεται από το ολόσωμο σχέδιο και τα λοφία του. Κατασκευασμένα κυρίως από μπρούντζο, αυτά τα κράνη παρείχαν στους πολεμιστές σημαντική προστασία ενώ επέτρεπαν διακοσμητικά χαρακτηριστικά που αντανακλούσαν τόσο την ατομική τάξη όσο και τις σχέσεις πόλης-κράτους.
 Πρόσφατα, σημειώθηκε αύξηση στη διαθεσιμότητα αυτών των ανεκτίμητων αντικειμένων. Μόλις πέρυσι, δύο κράνη του έκτου αιώνα π.Χ. βρέθηκαν στην ίδια περιοχή στη Βέλια και ένα απίστευτα καλοδιατηρημένο κράνος ανακαλύφθηκε στα ανοικτά των ακτών του Αιγαίου που οι ειδικοί πιστεύουν ότι μπορεί να ανήκε σε έναν επίλεκτο οπλίτη.


Υπολείμματα ζωγραφισμένων τοίχων από τούβλα έχουν βρεθεί δίπλα σε πολυγωνικούς ογκόλιθους, χαρακτηριστικό γνώρισμα της αρχαίας ελληνικής αρχιτεκτονικής, παρόμοια με αυτά που παρατηρούνται σε μέρη όπως οι Δελφοί. Θραύσματα κεραμικών αγγείων με τη λέξη «ιερό» ενισχύουν περαιτέρω τη θρησκευτική σημασία αυτής της περιοχής.


Η λεπτομερής ανάλυση της τοποθεσίας δείχνει ότι τα αρχαιότερα μέρη της αποκαλυφθείσας δομής μπορούν να εντοπιστούν στο 540-530 π.Χ. Υπάρχουν επίσης ερείπια ελληνιστικής περιόδου που χρονολογούνται από το 480-450 π.Χ. Η διάταξη και τα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά φωτίζουν διάφορα στάδια ανάπτυξης από την Εποχή του Χαλκού έως την Ελληνιστική περίοδο.



Σύμφωνα με τους ιστορικούς, η (Elea-Velia,) Ελέα γνωστή και ως (Hyele,)Ὑέλη ιδρύθηκε από τους Έλληνες Φωκαείς μεταξύ 538 και 535 π.Χ. Βρίσκεται στην Τυρρηνική Θάλασσα στο σημερινό Σαλέρνο της Ιταλίας, αυτή η παραθαλάσσια πόλη ήταν το κέντρο της φιλοσοφίας και των πνευματικών αναζητήσεων. Η πόλη αυτή ανέθρεψε διανοούμενους όπως ο Παρμενίδης και ο Ζήνων ο Ελεάτης, δύο σημαντικές προσωπικότητες της Ελεατικής φιλοσοφικής σχολής.



Το Elea-Velia βρίσκεται επίσης σε στρατηγική τοποθεσία μόλις 40 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Paestum. Το Paestum φημίζεται για το ότι φιλοξενεί μερικούς από τους καλύτερα διατηρημένους αρχαίους ελληνικούς ναούς και τον αξιοσημείωτο «Τάφος του Δύτη», που έχει τη μοναδική γνωστή αρχαία ελληνική τοιχογραφία εκείνης της περιόδου. Επιπλέον, η Βέλια ήταν κέντρο φιλοσοφικής σκέψης που ιδρύθηκε από τους αξιοσέβαστους αρχαίους Έλληνες φιλοσόφους Παρμενίδη και Ζήνωνα.


Αρχαία Ελέα: Η αποικία των Φωκαέων στην Magna Grecia



Αυτά τα συναρπαστικά ευρήματα, συμπεριλαμβανομένων των ενεπίγραφων κεραμικών και ενός ελληνικού κράνους, καταδεικνύουν για άλλη μια φορά την αξία της εμβάθυνσης της επένδυσής μας στην αρχαιολογική έρευνα. Τέτοιες πρωτοβουλίες υπόσχονται να αποκαλύψουν ζωτικής σημασίας κομμάτια της Μεσογειακής ιστορίας, προσφέροντάς μας γνώσεις για πολιτισμούς που έχουν περάσει από καιρό αλλά ποτέ πραγματικά ξεχασμένοι.

Πηγή: Ancient Origins ©Υπουργείο Πολιτισμού της Ιταλίας / youmedia

ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ

ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΤΗΣ