Ένα τεράστιο οχυρό, που λειτουργούσε ως στρατόπεδο λεγεώνας της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, που χρονολογείται πριν από 1.800 χρόνια, ανακαλύφθηκε στο Ισραήλ,της Παλαιστήνης
Η Ισραηλινή Αρχή Αρχαιοτήτων (IAA) ανακοίνωσε ότι σε πρόσφατη ανασκαφή στους πρόποδες της αρχαίας πόλης Μεγιδδώ, κοντά στο αρχαίο χωριό Kfar Othnay αποκαλύφθηκαν τα ερείπια μίας στρατιωτικής βάσης της Έκτης Ρωμαϊκής Λεγεώνας του Σιδήρου «Φεράτα».
Η βάση της ρωμαϊκής λεγεώνας είναι η μόνη ρωμαϊκή στρατιωτική βάση αυτών των διαστάσεων που έχει εντοπιστεί και αποκαλυφθεί στο Ισραήλ. Κατά τη διάρκεια της ανασκαφής ανακαλύφθηκαν σημαντικά αρχιτεκτονικά κατάλοιπα της κύριας οδού του στρατοπέδου, της Via Pretoria, ένα ημικυκλικό βάθρο και τμήματα πέτρινου πεζοδρομίου που ανήκαν σε ένα μεγάλο, μνημειακό δημόσιο κτίριο.
Κατασκευάστηκε πριν από 1.800 χρόνια
Ο Ιούλιος Καίσαρας στρατολόγησε αυτή τη λεγεώνα στην ρωμαϊκή επαρχία Εντεύθεν των Άλπεων Γαλατία το 52 π.Χ. και η πρώτη της δράση έγινε κατά τη διάρκεια της εκστρατείας εναντίον του Γαλάτη ηγέτη Βερκιγγετόριξ, ο οποίος πολιορκούνταν στην Αλέσια. ( Ο Βερκιγγετόριξ (λατινικά: Vercingetorix, γενική: του Βερκιγγετόριγος ήταν βασιλιάς και αρχηγός της φυλής των Αρβέρνων. Γεννήθηκε γύρω στο 80 π.Χ. στην περιοχή των Αρβέρνων και πέθανε στη Ρώμη το 46 π.Χ. Συνένωσε τους Γαλάτες σε εξέγερση κατά των ρωμαϊκών δυνάμεων κατά την τελευταία φάση των Γαλατικών Πολέμων του Ιούλιου Καίσαρα.
Η λεγεώνα αυτή συνόδευσε τον Ιούλιο Καίσαρα στην Αλεξάνδρεια. Το όνομά της σημαίνει «σιδηρόφραχτη», το οποίο πιθανότατα αναφερόταν στις σιδερένιες πανοπλίες των στρατιωτών.
Η ανασκαφή, υπό τη διεύθυνση των Γιοτάμ Τέπερ και Μπαράκ Τζιν, αποτελεί μέρος του μεγάλου έργου υποδομής για την επέκταση και αναβάθμιση μίας κεντρικής οδικής αρτηρίας της περιοχής.
«Το στρατόπεδο της Ρωμαϊκής Λεγεώνας στο Λέτζιο ήταν η μόνιμη στρατιωτική βάση για περισσότερους από 5.000 Ρωμαίους στρατιώτες για περισσότερα από 180 χρόνια, από το 117-120 έως το 300 μ.Χ. περίπου», είπε ο διευθυντής της ανασκαφής εκ μέρους της Αρχής Αρχαιοτήτων του Ισραήλ, Γιοτάμ Τέπερ.
Από την ανασκαφή στην Μεγιδδώ αποκαλύφθηκαν κτίρια, δρόμοι και αντικείμενα του στρατοπέδου.
Και συνέχισε: «Δύο κεντρικοί δρόμοι διασταυρώνονταν στο κέντρο του στρατοπέδου μήκους 550 μέτρων και πλάτους 35,0 μέτρων, και το αρχηγείο του είχε ανεγερθεί εδώ. Από αυτό το σημείο βάσης μετρήθηκαν και σημειώθηκαν με σταθμούς όλες οι αποστάσεις κατά μήκος των ρωμαϊκών αυτοκρατορικών δρόμων προς τις κύριες πόλεις στα βόρεια της χώρας. Τα ερείπια των αρχαίων κτιρίων δεν διατηρήθηκαν σε μεγάλο ύψος, καθώς οι περισσότεροι από τους δομικούς λίθους αφαιρέθηκαν με την πάροδο των ετών για να επαναχρησιμοποιηθούν σε οικοδομικά έργα που πραγματοποιήθηκαν κατά τη βυζαντινή και την πρώιμη ισλαμική περίοδο».
Γιατί είναι μία σπάνια αρχαιολογική ανακάλυψη
Οι προκαταρκτικές έρευνες στην περιοχή του στρατοπέδου έδειξαν ότι ολόκληρη η ρωμαϊκή βάση και όλα τα στοιχεία της βρίσκονται κάτω από τα χωράφια σιταριού του Κιμπούτζ Μεγγιδώ. «Η μοναδική συμβολή των αποτελεσμάτων αυτού του ερευνητικού προγράμματος έγκειται στη σπανιότητα τέτοιων αρχαιολογικών ανακαλύψεων», ανέφερε ο Γιοτάμ Τέπερ.
Στο Ισραήλ υπάρχει πληθώρα εγγράφων σχετικά με τα ρωμαϊκά στρατιωτικά στρατόπεδα. Πρόκειται κυρίως για στρατόπεδα βραχυπρόθεσμης πολιορκίας ή μικρότερα στρατόπεδα που συνδέονται με βοηθητικές μεραρχίες. Σύμφωνα όμως με τον Γιοτάμ Τέπερ το εύρημα στην Μεγιδδώ είναι ένα εξελιγμένο φρούριο της λεγεώνας και είναι ένα από τα πρώτα του είδους του, το οποίο είχε μόνιμα στρατιώτες.
Ιστορικές πηγές και κάποιες επιμέρους πληροφορίες υποδεικνύουν ότι υπήρχε μία μόνιμη ρωμαϊκή λεγεώνα και στην Ιερουσαλήμ αλλά δεν έχει βρεθεί ακόμη το στρατόπεδο της.
Κατά την ανασκαφή αποκαλύφθηκαν νομίσματα, τμήματα όπλων, θραύσματα κεραμικών και γυαλιού. Τα περισσότερα ευρήματα είναι κεραμίδια οροφής που βρέθηκαν σε εξαιρετικά μεγάλες ποσότητες. Ορισμένα από αυτά είχαν σφραγίδες της Έκτης Ρωμαϊκής Λεγεώνας.