Ο Μακεδονικός τάφος υψηλού κύρους που ανακαλύφθηκε στις Αιγές.


Στην αρχαία πόλη Αιγές (σημερινή Βεργίνα) στην Ημαθία της Κεντρικής Μακεδονίας, κατά την κατασκευή του αποχετευτικού δικτύου, ανακαλύφθηκε τον Απρίλιο  τάφος τοπικού Έλληνα ευγενή, θαμμένου μαζί με τη σύζυγό του.


Οι Αιγές  ήταν η αρχική πρωτεύουσα των Μακεδόνων, το αρχαίο βασίλειο στην Ημαθία στη βόρεια Ελλάδα. Στην αρχαιότητα, η πόλη παρέμεινε και ο τόπος ταφής της βασιλικής οικογένειας μετά τη μεταφορά της πρωτεύουσας στην πόλη της Πέλλας στις αρχές του 4ου αιώνα π.Χ.



Αυτό και άλλα σημαντικά ευρήματα των αρχαιολογικών ανασκαφών που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια των σωστικών ανασκαφών στη νεκρόπολη των Αιγών πέρυσι παρουσίασε η Αγγελική Κοτταρίδη, Επίτιμη Διευθύντρια Αρχαιοτήτων, στην 36η Ετήσια Αρχαιολογική Συνάντηση του «Αρχαιολογικού Έργου στη Μακεδονία και τη Θράκη το 2023» στη Θεσσαλονίκη.

Πρόκειται για έναν σημαντικό τάφο ανδρικής ταφής, όπου ο νεκρός πρέπει να ήταν πλούσιος και σπουδαίος, πιθανόν υπασπιστής, με ασπίδα και όπλα, όπως αιχμές που προδίδουν ένα πολύ καλό εργαστήριο, είπε η κ. Κοτταρίδη, προσθέτοντας πως μαζί του τάφηκε και η γυναίκα του, καθώς έχουν βρεθεί κολιέ μς χάντρες, αλλά και ένα χρυσό στεφάνι μυρτιάς.

Ο τάφος, ο οποίος χρονολογείται από τον τρίτο αιώνα π.Χ., ανακαλύφθηκε σε μια περιοχή με αναχώματα στη βορειοδυτική γωνία της νεκρόπολης. Αποκαλύφθηκε η είσοδος του τάφου που περικλείεται από σωρούς από πέτρες. Το εσωτερικό του τάφου έχει διαστάσεις 3,7 x 2,7 μέτρα.


Κράνος που ανακαλύφθηκε από αρχαιολόγους στις Αιγές. Φωτογραφία: Angeliki Kottaridi

«Αυτός είναι ένας σημαντικός τάφος επειδή ο άνθρωπος που θάφτηκε εδώ, ο κύριος νεκρός, είχε μια ασπίδα ενισχυμένη με σιδερένια κομμάτια και τα όπλα που σώζονται σε τμήματα δείχνουν ότι κατασκευάστηκαν σε ένα πολύ καλό εργαστήριο, οπότε είναι πιθανώς ένα από τα εταίρια (μακεδονικό ελίτ ιππικό)», δήλωσε η   Α. Κοτταρίδη.

Χρονολογείται μετά τον Μέγα Αλέξανδρο, στα χρόνια των Αντιγονιδών, στον 3ο π.Χ. αιώνα και βρίσκεται κοντά σε ανάλογο που ανέσκαψε το 1969 ο αείμνηστος Δημήτρης Παντερμαλής.

Το εσωτερικό του τάφου είναι διακοσμημένο με μια κυκλική χρυσή ταινία με τόξα. Τα χρωματιστά κονιάματα στην πρόσοψη που παρατηρήθηκαν από τους αρχαιολόγους ανήκουν σε δύο φάσεις και εξηγούνται από τη μεταγενέστερη ταφή της συζύγου του εδώ, ενώ ένα στέμμα από χρυσή μυρτιά προσέλκυσε την προσοχή μεταξύ των κοσμημάτων που βρέθηκαν στον τάφο.

Ο τάφος που ανέσκαψε ο Δημήτρης Παντερμανλής το 1969 βρίσκεται μόλις 100 μέτρα μακριά από αυτόν και περιέχει δύο επιπλέον τάφους. Κατά τη γνώμη του αρχαιολόγου, είναι πιθανότατα μια ομάδα πλούσιων τάφων.

Αγγελική Κοτταρίδη 

ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΤΗΣ