Ο αμφορέας περιείχε τα σκελετικά υπολείμματα από δύο άτομα, ένος ενήλικα περίπου 20 ετών και από ένα παιδί μεταξύ 8 και 10 ετών [Πηγή: Τμήμα Αρχαιοτήτων, Δημοκρατία της Κύπρου] |
Τα αποτελέσματα ανασκαφής 2014 στην Νεκρόπολη στο Κίτιο
Η ολοκλήρωση της τρίτης ανασκαφικής περιόδου στη νεκρόπολη στο Κίτιον-Περβολιών από τη Γαλλική Αρχαιολογική Αποστολή του Κιτίου και της Σαλαμίνας, υπό τη διεύθυνση του Δρ Sabine -. Ο κύριος στόχος των φετινών ανασκαφών ήταν η εξερεύνηση του αρχαϊκού νεκροταφείου, των οποίων δρόμος (πέρασμα που οδηγεί στο θάλαμο) είχαν διερευνηθεί μερικώς το 2013.
Ο τάφος αποδείχθηκε ότι είναι άθικτος. Είχε έναν πολύ μεγάλο
δρόμο, και ο θάλαμος του είχε το ίδιο σχήμα και διαστάσεις (3x3m) ως τους μικρότερους τάφους της Κλασικής περιόδου. 17 άτομα θάφτηκαν στο θάλαμο. Οι περισσότεροι από αυτούς ήταν σε πρωτογενείς ταφές.Δευτεροβάθμιες ταφές καταγράφηκαν επίσης σε ένα μεγάλο Δίχρωμο υγιεινής αμφορέα. Ο αμφορέας περιείχε τα σκελετικά υπολείμματα από δύο άτομα, υπήρχε ένας ενήλικας περίπου 20 ετών και ένα παιδί μεταξύ 8 και 10 ετών. Τα κεραμικά αγγεία που βρέθηκαν στο θάλαμο και ο δρόμος του τάφου χρονολογούνται στην Κυπρο-Αρχαϊκή Ι περίοδο.
Πολλά ωραία φοινικικά αγγεία από εισαγωγές βρέθηκαν (π.χ. βάζα, Δίχρωμου υγιεινής και κόκκινοι αμφορείς αλλά και πιάτα). Δύο (δια)δρόμοι, που ανήκουν σε ημιτελείς τάφους, βρίσκονταν αμέσως μετά δυτικά του αρχαϊκού νεκροταφείου. Όταν αυτοί οι δρόμοι κόπηκαν στο φυσικό βράχο, στο τέλος του 6ου αιώνα π.Χ., η ύπαρξη του μεγάλου αρχαϊκού νεκροταφείου προφανώς είχε ξεχαστεί. Επίσης ένας άλλος Αρχαϊκός τάφος βρισκόταν στα βόρειο-δυτικά του ανασκαφικού χώρου, αλλά μόνο ο δρόμος του ανασκάφηκε (μερικώς). Η αρχική πλήρωση διατηρήθηκε στο ανατολικό τμήμα του δρόμου, αλλά, πιθανά συλημένο, ένα μεγάλο φρεάτιο στη δυτική πλευρά του.
Με βάση το υλικό που ανακτώνται από τον λάκκο, η λεηλασία είχε συμβεί κατά την αρχαιότητα. Οι εσοχές που είχαν κοπεί στα τοιχώματα των δρόμων βρέθηκαν επίσης και πάλι φέτος. Περιείχαν, ως συνήθως, μικρά κεραμικά αγγεία και μικρά κομμάτια από χάλκινα κοσμήματα. Δύο ασυνήθιστες εσοχές βρέθηκαν στο Νότο της ανασκαφικής περιοχής. Αυτά κόπηκαν, όχι εντός των τοίχων ενός δρόμου, αλλά στην επιφάνεια του βράχου, χωρίς σαφή σύνδεση με έναν συγκεκριμένο τάφο. Περιείχαν μικρά απλά αγγεία που μπορεί να χρονολογηθεί στην Κυπρο-Κλασική ΙΙ περίοδο (4ος αιώνας π.Χ.).
Προβολή των ανασκαφών στη θέση Κισσόνεργα-Σκαλιά στην Πάφο |
Τα αποτελέσματα ανασκαφής 2014 στη θέση Κισσόνεργα-Σκαλιά στην Πάφο
Τα αποτελέσματα της πέμπτης περιόδου των ερευνών στην Κισσόνεργα-Σκαλιά στην Πάφο (2014) που διεξήχθη υπό τη διεύθυνση της δρος Lindy Crewe του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ. Η περιοχή βρίσκεται περίπου 300 μέτρα από την ακτή και δίπλα στα νότια της Νεολιθικής-Χαλκολιθική- Φάσης ( 6200 έως 2400 π.Χ.) τον οικισμό της Κισσόνεργας- η οποία έχει εκτενώς ανασκαφεί και δημοσιεύονται κατά τα προηγούμενα έτη, από τον καθηγητή Edgar Peltenburg.
Εντός του οικοπέδου, στο οποίο οι ανασκαφές επικεντρώθηκαν αποκλειστικά από το 2010 στην Κισσόνεργα-Σκαλιά,( in situ) κατά χώραν αποθέσεις έχουν πλέον αποκαλυφθεί χρονολογούνται από την Ύστερη Χαλκολιθική, , Πρώιμη-Μέση Εποχή του Χαλκού στην Ύστερη Εποχή του Χαλκού ΙΑ (2700-1600 π.Χ. ) . Ωστόσο, στις περισσότερες ,από την εκτιθέμενη περιοχή , φάσεις , αυτές δεν εμφανίζονται σε συνεχή αλληλουχία.
Σε όλους τους τομείς της έρευνας, τα αρχαιολογικά στρώματα που έχουν περικοπεί από 1973-1974 από μηχανή σε αναβαθμίδες και από το όργωμα της γης για γεωργικές δραστηριότητες. Αρχαιολογικά οι κατά χώραν αποθέσεις συμβαίνουν σε βάθος 0,40μ (στο Βορρά) -0.90m (στα νότια) από την παρούσα επιφάνεια. Προηγουμένως, κατά τη διάρκεια της σεζόν 2012 είχε διαπιστωθεί ότι στο βορειότερο τμήμα του οικοπέδου η της Εποχής του Χαλκού επιφάνεια έχει περικοπεί σε βάθος έως 2μ. Η προϊστορική επιφάνεια της γης στο κάτω μέρος της περιοχής έχει αφαιρεθεί εντελώς από ταράτσες.
Τα αποτελέσματα της έρευνας που είχε διεξαχθεί το 2009 έδειξε μια εξάπλωση της Εποχής του Χαλκού του αρχαιολογικού υλικού σε μια περιοχή πάνω 10 εκτάρια , αν και δεν είναι βέβαιο αν κάποιοι από αυτό το υλικό προέρχεται από την εξάπλωση των εδαφών μετά την κατασκευή αναβαθμών 1973-1974 με μηχάνημα αγροτικών εργασιών . Η έκταση της περιοχής, στην οποία η ανασκαφή έχει προχωρήσει, είναι, επομένως, μόνο 2.400 μ², ένα μικρό ποσοστό του συνόλου του τόπου. Κατά τη διάρκεια της σεζόν 2014, αποκάλυψε περαιτέρω τα αρχιτεκτονικά ερείπια ενός συγκροτήματος που ανακαλύφθηκε κατά τις προηγούμενες περιόδους στα ανώτερα επίπεδα του ανασκαφικού χώρου.
Χρονολογούνται στην τελική φάση (φάση ΙΙΙ) της Μέσης Εποχής του Χαλκού και την πρώτη φάση (φάση Ι) της Ύστερης Εποχής του Χαλκού. Αυτό είναι και το μόνο γνωστό , Μέσης Εποχής του Χαλκού ΙΙΙ - Ύστερη Εποχή του Χαλκού Ι , κτίριο μεγάλης κλίμακας που έχει ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα στα νοτιοδυτικά της οροσειράς του Τροόδους. Η εκτεθειμένη περιοχή του εκτείνεται τώρα πάνω από 900 τ.μ.
Στο νοτιότερο τμήμα της ανασκαφής, μια επιφάνεια του δαπέδου και συνδέεται με αρχιτεκτονικά κατάλοιπα που χρονολογούνται στην [ Φιλιά/είναι η Migration and the Early Bronze Age of Cyprus] φάση όσο και με την Πρώιμη Εποχή του Χαλκού Ι , έχουν αποκαλυφθεί. Η περιοχή είναι σημαδεμένη με λάκκους, καθιστώντας την ανάκτηση ενός μεγάλου δείγματος του μη μολυσμένου υλικού που είναι κάτι πολύ δύσκολο Ωστόσο, πίσω από αυτή την επιφάνεια του δαπέδου επιπλέον λάκκους, ασφαλώς με ημερομηνία από την [ Φιλιά /Migration and the Early Bronze Age of Cyprus] φάση, έχουν αποκαλυφθεί
.
Πηγή: Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων της Δημοκρατίας της Κύπρου