Σε φάση αμφισβήτησης μπαίνουν τα δεδομένα από την Αμφίπολη



Σε φάση αμφισβήτησης μπαίνουν τα δεδομένα από την Αμφίπολη μετά την ανακοίνωση ότι στον τάφο βρέθηκαν 550 οστά και πέντε νεκροί...

Όλοι περιμένουν τα αρχαιολογικά και ανασκαφικά δεδομένα.

«Μέχρι τώρα μας έλεγαν για έναν σκελετό, που βρέθηκε εντός και εκτός του κυβωτιόσχημου τάφου και ψάχναμε να δούμε σε ποιον ανήκει. Μαθαίνουμε ξαφνικά ότι βρέθηκαν 550 οστά και ανήκουν σε πέντε νεκρούς. Αμφισβητώ πλέον τα ανασκαφικά δεδομένα. Πού βρέθηκαν αυτά τα οστά; Γιατί δεν μπορεί να έχουμε έναν κυβωτιόσχημο τάφο με πέντε νεκρούς μέσα. Πιστεύω ότι αρχίζουμε και το χάνουμε το θέμα», μας λέει ο κ. Τιβέριος στην εφημερίδα Έθνος.

Επιπλέον ο καθηγητής και ακαδημαϊκός σημειώνει με νόημα, ότι «είναι τραγικό να μιλάνε το τελευταίο διάστημα όλοι για τα αρχαιολογικά ευρήματα ωσάν να είναι ειδικοί. Αν εγώ μπω στο χειρουργείο ως γιατρός, ο ασθενής θα πεθάνει κι εσείς θα με πείτε κομπογιαννίτη. Εγώ τι πρέπει να πω για όλους αυτούς;».



Αμφίπολη: Στο στόχαστρο η Κ.Περιστέρη για την απουσία αρχαιολογικών δεδομένων

Στο στόχαστρο έχει βρεθεί και η Κατερίνα Περιστέρη. Από το υπουργείο Πολιτισμού διακινούσαν την πληροφορία ότι στον τάφο είναι η Ολυμπιάδα, κάτι στο οποίο δεν φαίνεται να υπάρχει συμφωνία από ειδικούς.

«Ξεκινήσαμε το 2012 από μια τοπική φήμη - ότι στον Τύμβο Καστά υπήρχε ο "Τάφος της Βασίλισσας"» ήταν τα πρώτα λόγια της κ. Περιστέρη κατά την
παρουσίαση στο υπουργείο Πολιτισμού στα τέλη του Νομεβρίου, ενώ κατά τις ανασκαφές είχε μιλήσει για μεγάλο Στρατηγό.

Η καθηγήτρια κ. Χρυσούλα Σαατσόγλου - Παλιαδέλη από την πλευρά της ζήτησε τα αρχαιολογικά δεδομένα, καθώς αυτά λείπουν. «Δεν μπορώ να σας πω τίποτε διότι λείπουν τα αρχαιολογικά δεδομένα. Οι ανασκαφείς είναι υποχρεωμένοι να δώσουν στοιχεία ως προς τους σκελετούς, πού βρέθηκε ο καθένας. Ηταν λίγο ανακατεμένα τα πράγματα. Στο ανασκαφικό ημερολόγιο πρέπει να γράφουν, να σχεδιάζουν, να φωτογραφίζουν, να γνωρίζουμε πού βρέθηκε τι. Αλλιώς θα λέμε σαχλαμάρες. Αρνούμαι να εμπλακώ σε υποθέσεις που βασίζονται σε ελλιπή δεδομένα» είπε στην «Καθημερινή».

Εξέχων αρχαιολόγος παρατηρεί κι αυτός στην εφημερίδα ότι «υπάρχει ακολουθία απόψεων που προσκρούει στο γεγονός της μη απόδοσης των στοιχείων. Δεν έχουμε σαφή τεκμηρίωση με δημοσιοποιημένη στρωματογραφία» και τονίζει πως «η στρωματογραφία είναι η χειρουργική των αρχαιολόγων που “χειρουργούν” το σώμα της γης για να μην καταστρέψουν το μνημείο». Ο ίδιος σημειώνει πως η καύση του ανδρός ίσως δώσει νέα στοιχεία και θεωρεί σίγουρο ότι «η χρήση του τάφου πρέπει να είχε μεγάλη διάρκεια, ίσως πάνω από μια γενιά».




Απάντηση στα δημοσιεύματα και στις ανακοινώσεις, που έχουν παρουσιαστεί στον Τύπο για το οστεολογικό υλικό του Ταφικού Μνημείου, Λόφου Καστά στην Αμφίπολη.


Αθήνα  21  Ιανουαρίου 2015


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Σε απάντηση στα  δημοσιεύματα και στις ανακοινώσεις, που έχουν παρουσιαστεί στον Τύπο για το οστεολογικό υλικό του Ταφικού Μνημείου, Λόφου Καστά στην Αμφίπολη, οι κυρίες Σ. Τριανταφύλλου, επίκουρη Καθηγήτρια Προϊστορικής Αρχαιολογίας και Οστεοαρχαιολογίας, Τμήμα Ιστορίας Αρχαιολογίας, ΑΠΘ και  Χ. Παπαγεωργοπούλου, επίκουρη Καθηγήτρια Φυσικής Ανθρωπολογίας, Τμήμα Ιστορίας Εθνολογίας, Εργαστήριο Φυσικής Ανθρωπολογίας, ΔΠΘ , επικεφαλής της  επιστημονικής ομάδας που ανέλαβε την μελέτη διευκρινίζουν τα εξής:

1) τα 550 οστά που βρέθηκαν « θρυμματισμένα και ακέραια» όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο Δελτίο Τύπου στις 19.01.2015, ανήκουν όλα στα 5 άτομα.

2) Η μελέτη και η καταγραφή των 550 οστών έχει ολοκληρωθεί.

3) Τα 157 από τα 550 οστά που έχουν καταγραφεί και αναφέρονται στο Δελτίο Τύπου του ΥΠΠΟΑ στις 19.01.2015 είναι διαγνωστικά. Πρόκειται δηλαδή για οστά, τα οποία, αφού ανατάχθηκαν, ολοκληρώθηκε η προσωρινή συγκόλληση θραυσμένων τμημάτων τους, προσδιορίστηκαν με απόλυτη ακρίβεια από ποιo μέρος των σκελετών προέρχονται, σε ποιά ανατομική πλευρά ανήκουν, χρησιμοποιήθηκαν στον προσδιορισμό του φύλου, της ηλικίας και του αναστήματος και επιπλέον αποδόθηκαν με ασφάλεια στα 5 άτομα που έχουν εντοπιστεί χώρο 4 του ταφικού μνημείου.

4) Τα υπόλοιπα 393 οστά ανήκουν σε θραύσματα πλευρών, σπονδύλων καθώς και σε αριθμό μικρών αδιάγνωστων θραυσμάτων οστών μέχρι πέντε εκατοστών, τα οποία ανήκουν με ασφάλεια στα ενήλικα άτομα 1, 2 και 3. Τα σκελετικά κατάλοιπα βρέθηκαν διάσπαρτα και όχι σε ανατομική θέση στην επίχωση του χώρου 4 αλλά και στο εσωτερικό του κιβωτιόσχημου τάφου. Η διασπορά των οστών ξεκινούσε από βάθος 6,30 μ. από την κορυφή του θαλάμου του χώρου 4 και συνεχιζόταν  μέχρι το βάθος των 8,90 μ., κοντά στο δάπεδο του κιβωτιόσχημου τάφου. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο Δελτίο Τύπου στις 19.01.2015,  «η γενική εικόνα εύρεσης των σκελετικών καταλοίπων συνηγορεί στην αναμόχλευση τους από ανθρωπογενή επέμβαση» και συμπληρώνουμε, τυμβωρυχία. Το  κάθε διαγνωστικό επομένως οστό έπρεπε να αποδοθεί σε καθένα από τα πέντε άτομα που με ασφάλεια αναγνωρίστηκαν στο χώρο 4. Ο αριθμός επομένως των νεκρών δεν πρόκειται να μεταβληθεί.

5) Η ερευνητική ομάδα έχει πολύχρονη εμπειρία στην καταγραφή ομαδικών ταφών αλλά και σκελετικών συνόλων διάσπαρτων οστών σύμφωνα με διεθνή πρωτόκολλα, τα οποία αναλύονται στην πολυσέλιδη έκθεση που έχει κατατεθεί  στο  ΥΠΠΟΑ.











ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΤΗΣ