Τούρκοι... "αρχαιολόγοι" κατέστρεψαν αρχαία ελληνικά ψηφιδωτά στην διαδικασία συντήρησης!


 Πριν και μετά...
Σκάνδαλο ξέσπασε στον νέο αρχαιολογικό μουσείο του Χατάι,  στη νότια επαρχία της Τουρκίας, που φιλοξενεί τη δεύτερη μεγαλύτερη συλλογή αρχαίων ελληνικών ψηφιδωτών στον κόσμο, όπως σημειώνει την 4η Μαΐου 2015, το τούρκικο δημοσίευμα.
Πολλά έργα της αρχαιότητας ελληνικής τέχνης που δημουργήθηκαν κατά τους ελληνιστικούς –ρωμαϊκούς χρόνους έχουν κακοποιηθεί προκειμένου να μεταφερθούν  στην έκθεση του νέου κτηρίου.
Το νέο μουσείο στοίχισε

52 εκατομμύρια τουρκικές λίρες ή 19 εκατομμύρια δολάρια των ΗΠΑ,  με την προοπτική να φιλοξενήσει 1700 ανεκτίμητα αρχαιολογικά κομμάτια σε έναν χώρο 55 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων.  Εγκαινιάσθηκε το Δεκέμβριο, ενώ τώρα,  έχει ξεσπάσει σκάνδαλο μετά από τις κακοτεχνίες που έγιναν σε πολλά ψηφιδωτά κατά τη διάρκεια της υποτιθέμενης αποκατάστασης, από τη μεταφορά τους από το παλιό μουσείο.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της τοπικής εφημερίδας  της Αντιόχειας «Antakya Gazetesi», σε ψηφιδωτά  του τεχνίτη Mehmet Daşkapan έχουν γίνει τρανταχτές κακοτεχνίες, συγκρίνοντας τη σύνθεσή τους από την παλιά που είχε στο παλαιό μουσείο.
«Τα ψηφιδωτά αυτά που απεικονίζουν το μεγαλείο της τέχνης της αρχαιότητας, συγκεκριμένα της ρωμαϊκής περιόδου, έχουν ουσιαστικά μετατραπεί σε κινούμενα σχέδια, μερικά είναι τόσο διαφορετικά από την αρχική τους μορφή, πρόκειται για ένα εμφανές στοιχείο κακοτεχνίας που μας κάνει να αισθανόμαστε ντροπή, και επί πρόσθετα έχουν χάσει και την αξία τους», γράφει το δημοσίευμα.
Το Τουρκικό Υπουργείο Πολιτισμού μετά τις καταγγελίες αυτές σταμάτησε όλες τις εργασίες αποκατάστασης των ψηφιδωτών και διερευνά εάν αυτές οι παραμορφώσεις έχουν δόλο.

http://www. mikres-ekdoseis.gr

ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΤΗΣ