Αίγυπτος - Ελληνορωμαϊκά Λουτρά και κινητά αντικείμενα ανακαλύφθηκαν στην Τάνιδα



Μια αιγυπτιακή αρχαιολογική αποστολή από το Ανώτατο Συμβούλιο Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου αποκάλυψε τμήματα ενός τεράστιου κτιρίου από  κόκκινο οπτόπλινθο  κατά τη διάρκεια ανασκαφών που πραγματοποιήθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο San El-Hagar, η πόλη που  οι Έλληνες ονόμαζαν  Τάνις, στη Gharbia Governorate, τo Κυβερνείο Γαρμπία που είναι διοικητική διαίρεση της Αιγύπτου.





Ελληνορωμαϊκά λουτρά ανακαλύφθηκαν στην Αίγυπτο Φωτ : Υπουργείο Αρχαιοτήτων

Ο Δρ. Ayman Ashmawy, επικεφαλής των « Αιγυπτιακών Αρχαιοτήτων» , εξηγεί ότι το ανακαλυφθέν κτήριο πιθανότατα αποτελεί μέρος ενός λουτρού που χρονολογείται από την εποχή των Ελλήνων και κατόπιν των Ρωμαίων. έχει μήκος περίπου 16 μέτρα και το μέτρο είναι 3,5 x 1,80 μέτρα.
Η αποστολή θα ολοκληρώσει τις εργασίες της κατά τις επόμενες εποχές ,ανασκαφικές περιόδους, για να αποκαλύψει περισσότερα μέρη του κτιρίου και τη λειτουργία του.



Ο Δρ Ashmawy συνεχίζει ότι η αποστολή βρήκε επίσης κεραμικά αγγεία, αγάλματα από τερακότα, χάλκινα εργαλεία, ένα τεμάχιο πέτρας  χαραγμένο με ιερογλυφικά και ένα μικρό άγαλμα ενός κριού.


Κριός -Από τα ευρήματα στην Τάνιδα 
-Από τα ευρήματα στην Τάνιδα 

-Από τα ευρήματα στην Τάνιδα 




Από την πλευρά του, ο Δρ Saeed Al-Asal, επικεφαλής της αποστολής, δήλωσε ότι τα σημαντικότερα αντικείμενα που ανακαλύφθηκαν είναι ένα χρυσό νόμισμα του Πτολεμαίου Γ, το οποίο κατασκευάστηκε κατά τη διάρκεια του βασιλιά του Πτολεμαίου Δ προς τη μνήμη του πατέρα του.

Ο Πτολεμαίος Δ' ο Φιλοπάτωρ, υπήρξε ο τέταρτος βασιλιάς της Πτολεμαϊκής Αιγύπτου. Ήταν γιος του Πτολεμαίου Γ' του Ευεργέτη και της συζύγου του Βερενίκης Β'. Γέννηση: 244 π.Χ. Απεβίωσε: 204 π.Χ.Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του, που κράτησε από το 222 π.Χ. μέχρι και το 204 π.Χ., ξεκίνησε η παρακμή του πτολεμαϊκού βασιλείου. Το επώνυμο «Φιλοπάτωρ», που του είχε αποδοθεί ήδη από νεαρή ηλικία, σημαίνει «αυτός που αγαπά τον πατέρα του».
Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Πτολεμαίου, συντελέστηκε ένα από τα μεγαλύτερης σημασίας γεγονότα για την κατοπινή ιστορία της Ελλάδας: ο Δεύτερος Καρχηδονιακός Πόλεμος, ανάμεσα στη Ρώμη και την Καρχηδόνα του Αννίβα. Ήδη ορισμένοι διορατικοί άνθρωποι μπορούσαν να δουν αυτό που ερχόταν: πως ο νικητής του πολέμου σύντομα θα υπέτασσε τις ελληνικές πόλεις – κράτη. Αργότερα ο βασιλιάς της Μακεδονίας συνετάχθη με την Καρχηδόνα, ενώ η Αιτωλική Συμπολιτεία με τη Ρώμη. Ανάμεσα στο 215 π.Χ. και το 210 π.Χ. κατέφτασαν στην Αίγυπτο πρέσβεις από τη Ρώμη, με σκοπό να προμηθευτούν τρόφιμα, καθώς λόγω των πολέμων υπήρχε έλλειψη στην ιταλική χερσόνησο. Η απάντηση του Πτολεμαίου ωστόσο είναι άγνωστη σήμερα.


Η διάμετρος του κέρματος είναι 2,6 cm και ζυγίζει περίπου 28 gr. σε ένα από τα πρόσωπα του κέρματος είναι διακοσμημένο με ένα πορτραίτο του Πτολεμαίου Γ 'που φοράει το στέμμα και η άλλη πλευρά φέρει το κέρας της Αφθονίας που το  περιβάλλει το όνομα του βασιλιά.








ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΤΗΣ