Βρήκαν πολύ παλαιό «ελληνικό» DNA στη «Λίμνη των Σκελετών» στα Ιμαλάια


Oμάδα ερευνητών έδωσε μία νέα διάσταση στο μυστήριο που περιβάλλει την αποκαλούμενη «Λίμνη των Σκελετών» στην υψηλότερη οροσειρά του κόσμου, τα Ιμαλάια, με ανακάλυψη σκελετών που χρονολογούνται μεταξύ του 17ου και 19ου αιώνα.



Σύμφωνα με όσα δημοσίευσε το Nature.com η λίμνη, η οποία είναι επισήμως γνωστή με την ονομασία Ρούπκουντ (Roopkund), βρίσκεται σε υψόμετρο πέντε χιλιομέτρων και μυστηριωδώς αποτελεί «κατοικία» για τα λείψανα εκατοντάδων ανθρώπων.


Η έρευνα τιτλοφορείται «Αρχαίο DNA από σκελετούς στη λίμνη Roopkund αποκαλύπτει μετανάστες από τη Μεσόγειο στην Ινδία». 




Οι ερευνητές εξέτασαν 38 σκελετούς και ανακάλυψαν ότι σχεδόν το ένα τρίτο από αυτούς ανήκει σε κατοίκους των ακτών της ανατολικής Μεσόγειου, ταιριάζοντας γενετικά στους σημερινούς πληθυσμούς της ηπειρωτικής Ελλάδας και της Κρήτης.


Οι σκελετοί χρονολογούνται από την περίοδο μεταξύ του 1.600 και 1.900 μ.Χ., με την παρουσία τους, ωστόσο, στην απομακρυσμένη αυτή περιοχή, να μην μπορεί να εξηγηθεί με σαφήνεια.


►14 ΆΤΟΜΑ ΕΛΛΗΝΕΣ  ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΣΥΓΓΕΝΕΙΑ ΑΠΌ ΤΗΝ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΉ ΕΛΛΆΔΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΡΉΤΗ ΕΧΑΣΑΝ ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΤΗΝ ΖΩΗ ΤΟΥΣ ◄

And unlike the later South Asian skeletons, the earlier group at Roopkund had a genetic ancestry tied to the Mediterranean—Greece and Crete, to be exact. (An additional individual, who died at the same time as the Mediterranean group, had east Asian ancestry.) None of the tested individuals were related to each other, and additional isotopic studies confirm that the South Asian and Mediterranean groups ate different diets.



Σύμφωνα με την έρευνα, τα 13 από τα 14 άτομα από την «ελληνική» ομάδα φαίνεται να συμπίπτουν χρονικά, με αποτέλεσμα η εικασία ότι μπορεί να κινούνταν μαζί να είναι εύλογη.



Αντιθέτως, οι νεκροί από τη νότια Ασία μάλλον δεν αποτελούσαν ενιαία ομάδα και πέθαναν σε διαφορετικές χρονικές στιγμές.


Αντιθέτως, το DNA των 23 άλλων σκελετών ταιριάζει γενετικά με τους σημερινούς κατοίκους χωρών της νότιας Ασίας (Ινδία, Πακιστάν, Αφγανιστάν, Νεπάλ, Μπαγκλαντές).




 Πρόκειται για ανθρώπους που υπολογίζεται πως πέθαναν μία χιλιετία νωρίτερα, κάποια στιγμή μεταξύ του 7ου και 10ου αιώνα μ.Χ.
Ο τελευταίος σκελετός προήλθε από τη νοτιοανατολική Ασία.


Η παρουσία των εκατοντάδων σκελετών στη μυστηριώδη λίμνη παραμένει ανεξήγητη, με τους ερευνητές να προβαίνουν σε διάφορες εικασίες.


Ωστόσο, παρότι αρκετοί επιστήμονες κάνουν λόγο για θύματα επιδημιών, η οστεολογική εξέταση των 38 σκελετών οδήγησε στο συμπέρασμα οι άνθρωποι ήταν υγιείς σε γενικές γραμμές τη στιγμή του θανάτου τους...

Πηγή: ant1news.gr/http://www.enikos.gr/https://www.nationalgeographic.com/
  • Éadaoin Harney, study co-author and a researcher at Harvard’s department of organismic and evolutionary biology.
  • William Sax, head of Heidelberg University’s anthropology department

©ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ

ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΤΗΣ