Aρχαία Θουρία: Η ανακάλυψη μιας επί χρόνια χαμένης πόλης

Ο πιο έγκυρος δημοσιογραφικός οργανισμός της Βρετανίας δημοσίευσε  ένα βίντεο με τίτλο "The discovery of an ancient Greek city" (Η ανακάλυψη μιας αρχαίας ελληνικής πόλης), το οποίο επιμελήθηκε η Νικολία Αποστόλου.Σε αυτό η αρχαιολόγος και διευθύντρια των ανασκαφών στην Αρχαία Θουρία Ξένη Αραπογιάννη αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακάλυψη  της Αρχαίας Θουρίας το 2016 μετά από 20 χρόνια μελέτης, στην  ιστορία της και τον ρόλο των Σπαρτιατών καθώς και για τις ενδείξεις  που βοηθούν στη συνέχιση των εργασιών.



Όπως διαβάζουμε στην περιγραφή του BBC Reel: "Η αρχαία πόλη της  Θουρίας που χρονολογείται από το 3.000 π.Χ. συνεχίζει να είναι ένα  φαινόμενο για τους Έλληνες Αρχαιολόγους οι οποίοι πρόσφατα βρήκαν  ένα άγνωστο θέατρο. Καθώς η ανασκαφή τους βρίσκεται σε εξέλιξη  ελπίζουν να ανακαλύψουν περισσότερα πράγματα".


«Όταν αναφερόμαστε σε σημαίνουσες πόλεις στην Αρχαία Ελλάδα, εκείνες που έρχονται συνήθως στο μυαλό είναι η Αθήνα και η Σπάρτη. Αλλά οι περιοχές που ελέγχονταν από εκείνες τις πόλεις μπορεί να υπήρξαν εξίσου σημαντικές, επίσης.Ένα παράδειγμα είναι η αρχαία Θουρία, που βρίσκεται στα προάστια της σημερινής πόλης της Καλαμάτας, αναφέρεται συχνά ως μία από τις πιο σημαντικές πόλεις της δυτικής Μεσσηνίας, μίας περιοχής υπό σπαρτιατική κυριαρχία για περίπου 400 χρόνια.

Τώρα, πρόσφατα αρχαιολογικά ευρήματα θα μπορούσαν να επιβεβαιώσουν ότι αυτή για μεγάλο χρονικό διάστημα χαμένη πόλη, ήταν πολύ πιο σημαντική από ό,τι κάποτε πιστεύαμε», αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα.


Στη συνέχεια δίνει πληροφορίες για τα ευρήματα έως και σήμερα τονίζοντας ότι επικεφαλής της ανασκαφής είναι η αρχαιολόγος Ξένη Αραπογιάννη. Η πρώτη μεγάλη ανακάλυψη στην περιοχή έγινε το 2017 όταν έγιναν ορατά τα ερείπια ενός τείχους. «Αυτό που βρισκόταν από κάτω ήταν πολύ περισσότερο από αυτό που περίμενε», η κ. Αραπόγιαννη, σύμφωνα με το δημοσίευμα καθώς όπως εξηγεί «ολόκληρη η πόλη της αρχαίας Θουρίας κρυβόταν εκεί όλο αυτό το διάστημα».


«Τα ευρήματα μέχρι στιγμής περιλαμβάνουν έναν ναό και ένα Ασκληπιείο, ένα ένα αρχαίο θεραπευτικό κέντρο παρόμοιο με νοσοκομείο, το οποίο δεν είχε καταγραφεί σε καμία αρχαία ή σύγχρονη πηγή - μια εντελώς νέα και απροσδόκητη ανακάλυψη εκείνη την εποχή.

Πιο πρόσφατα, το 2016, η ομάδα ανασκαφών βρήκε τα ερείπια ενός θεάτρου από λευκό ασβεστόλιθο, που υπολογίζεται μέχρι σήμερα στην πρώιμη ελληνιστική περίοδο (323 - 31 π.Χ.).
 Η παρουσία μιας τέτοιας κατασκευής στην Θουρία θα μπορούσε να υποδείξει τη σημασία της πόλης, καθώς η παρουσία θεάτρων ήταν πρακτικά υποχρεωτική σε σημαντικές πόλεις στην Αρχαία Ελλάδα.
Η ανασκαφή αποκάλυψε επίσης μέρος της περιμέτρου της ορχήστρας και καλά διατηρημένα πέτρινα είδωλα πέτρας, καθώς και ένα μεγάλο ορθογώνιο πέτρινο αγωγό για την αποστράγγιση των ομβρίων υδάτων», συνεχίζει το αφιέρωμα


Το άρθρο παρουσιάζει και τις αναφορές ιστορικών, όπως για παράδειγμα του Παυσανία, ο οποίος έζησε τον 2ο αιώνα μ.Χ., και ανέφερε ότι η παλιά πόλη της Θουρίας χτίστηκε σε λόφο και στη συνέχεια μεταφέρθηκε σε μια κοιλάδα. Σύμφωνα με τον Παυσανία, η πόλη θα μπορούσε να είναι η Άνθεια, μια πόλη που αναφέρεται στην Ιλιάδα του Ομήρου.
Και ο Στράβωνας ωστόσο, άλλος Έλληνας γεωγράφος και ιστορικός από τον 1ο αιώνα π.Χ., έγραψε επίσης ότι η Θουρία μπορεί να είναι μια πόλη που αναφέρεται στην Ιλιάδα, αλλά όχι η Άνθεια.

Με Πηγές : iefimerida.gr- Φωτογραφίες: EUROKINISSI / Γ.Τ. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ 


To αφιέρωμα του BBC τον Οκτώβριο του 2019-Σε αυτό επιχειρεί να τονίσει τη σημασία της πόλης στην περιοχή βασιζόμενο στα αρχαιολογικά ευρήματα που έφερε στην επιφάνεια η ανασκαφή τα τελευταία χρόνια.




ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΤΗΣ