Ο μεγαλύτερος κυκλικός τάφος της αρχαιότητας ανοίγει για το κοινό στην Ρώμη .



ΤΟ ΜΑΥΣΩΛΕΙΟ ΤΟΥ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΑ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
 
Ήταν ο πρώτος Ρωμαίος αυτοκράτορας, ο οποίος ανέλαβε από τον Ιούλιο τον Καίσαρα και έχτισε μια αυτοκρατορία που τελικά θα εκτείνεται από το Ηνωμένο Βασίλειο στην Αίγυπτο, καυχώμενος στο κρεβάτι του θανάτου του ότι «βρήκα τη Ρώμη χτισμένη από τούβλα, και την άφησα μάρμαρο. ».Αλλά ο αυτοκράτορας Αύγουστος δεν πληρώθηκε ακριβώς σε είδος όταν πέθανε το 14 μ,Χ.,
Ο τάφος του – ένα τεράστιο, κυκλικό μαυσωλείο, το οποίο ήταν το μεγαλύτερο στην πόλη όταν χτίστηκε – εγκαταλείφθηκε για αιώνες.

Με την οροφή του να πέφτει και τα κυπαρίσσια να φυτεύονται γύρω της να αφήνονται άγρια, εδώ και πολύ καιρό απέχει πολύ από το προσεκτικά διατηρημένο Κολοσσαίο και τη Ρωμαϊκή Αγορά.
Στην πραγματικότητα, για πολλά από τα τελευταία 80 χρόνια, έχει κλείσει για το κοινό, με σύντομα ανοίγματα το 2000 για να γιορτάσει το έτος Ιωβηλαίων της πόλης και, και πάλι, πριν κλείσει το 2007 για αρχαιολογικές έρευνες.
Ελπίζαμε ότι θα ξανανοίξει το 2014, για 2.000 χρόνια από τότε που πέθανε ο Αύγουστος. Στο τέλος, ωστόσο, με τις εργασίες συντήρησης να συνεχίζονται, άνοιξε την ίδια μέρα.
Αλλά τελικά, μια αποκατάσταση 13 ετών έληξε και πρόκειται να ανοίξει στο κοινό τον Μάρτιο του 2021.




Ανακαίνιση πλήρους κλίμακας

Μετά από δεκαετίες αποκατάστασης, θα ανοίξει ξανά στο κοινό. Sovrintendenza Capitolina ai Beni Culturali


Οι αποκαταστάσεις, που ολοκληρώθηκαν σε δύο στάδια, έχουν κόστος άνω των 10 εκατομμυρίων ευρώ (12 εκατομμύρια δολάρια). Το πρώτο στάδιο, που χρηματοδοτήθηκε εν μέρει από το ιταλικό Υπουργείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Δραστηριοτήτων, και τις ρωμαϊκές αρχές, ολοκληρώθηκε το 2019. Επιβλέπει την αποκατάσταση του μνημείου.
Το δεύτερο στάδιο, χρηματοδοτούμενο από το Fondazione TIM, το κοινωνικό σκέλος της Telecom Italia, ύψους 6 εκατομμυρίων ευρώ (7.300.000 $), έχει επικεντρωθεί στους εσωτερικούς χώρους και το οργανώνει για περιηγήσεις.



Έχουν πραγματοποιηθεί τεράστιες δομικές εργασίες για την προστασία του μαυσωλείου και ανακατασκευάστηκε μια σπειροειδής σκάλα που οδηγεί στην οροφή του μνημείου.
Το Fondazione TIM έχει επίσης χρηματοδοτήσει την αποκατάσταση του ταφικού χώρου και τον εξωραϊσμό γύρω από το μαυσωλείο.




Ακόμη και η πλατεία έξω, το Piazza Augusto Imperatore, ανακαινίζεται. Μέχρι τώρα, το μαυσωλείο ήταν κάτι κυκλικό, με αυτοκίνητα σταθμευμένα γύρω του. Οι εργασίες πρόκειται να ολοκληρωθούν τον Δεκέμβριο του 2021.


Μεγάλοι γείτονες...

Το μαυσωλείο ήταν αρχικά τόσο μεγάλο όσο το λόφο Pincian. Sovrintendenza Capitolina ai Beni Culturali

Δεν είναι το πρώτο λίφτινγκ για τα αρχαιολογικά ερείπια της περιοχής. Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται το Ara Pacis – ένας μεγάλος, τελετουργικός βωμός που χτίστηκε για να γιορτάσει την επιστροφή του Αυγούστου από τις εκστρατείες του στη Γαλατία και την Ισπανία το 13 π.Χ., με περίπλοκα γλυπτά της αυτοκρατορικής οικογένειας να εμφανίζονται ως μέρος μιας πομπής.

το ARA-PACIS 

Το 2006, το παλιό περίπτερο γύρω του αντικαταστάθηκε από μια γυάλινη και ατσάλινη κατασκευή από τον αρχιτέκτονα Richard Meier, το οποίο είναι περισσότερο ένα έργο τέχνης από μόνο του. Ο βωμός είναι τώρα ορατός από τον ποταμό Τίβερη, με το μαυσωλείο πίσω από αυτό.
Ο Αύγουστος είχε μεγάλα σχέδια για τον τάφο του. Ο αυτοκράτορας – ο οποίος γεννήθηκε το 63 π.Χ. και ανέλαβε την εξουσία το 27 π.Χ. – ξεκίνησε τη δουλειά του το 28 π.Χ., μετά τη νίκη του εναντίον του Μάρκου Αντωνίου και της Κλεοπάτρας στη Μάχη του Ακτίου, όταν ο «Αύγουστος» ήταν απλώς Οκταβιανός – το δικό του όνομα πριν γίνει αυτοκράτορας.



Ένας τεράστιος, μαρμάρινος τάφος

Οι εσωτερικοί χώροι είχαν υποστεί σοβαρές ζημιές κατά τη διάρκεια των αιώνων.
Sovrintendenza Capitolina ai Beni Culturali

Χτισμένος για αυτόν και την οικογένειά του, είναι ο μεγαλύτερος κυκλικός τάφος στον αρχαίο κόσμο, με διάμετρο σχεδόν 90 μέτρα και ύψος τουλάχιστον 45 μέτρα, από αυτό που μπορεί να θεωρηθεί από τα ερείπια. Μόνο το ένα τρίτο του αρχικού μνημείου σώθηκε.

Το τεράστιο μέγεθός του το έκανε σχεδόν τόσο μεγάλο όσο το κοντινό λόφο Pincian, και βρισκόταν δίπλα στον Τίβερη ώστε να είναι ορατό από τα περισσότερα σημεία  στην πόλη.
Αν και σήμερα φαίνεται κατασκευασμένο από τούβλο, αρχικά, αυτοί οι τοίχοι ήταν καλυμμένοι με μάρμαρο τραβερτίνης, από τα οποία μόνο ίχνη παραμένουν σήμερα.
Θεωρείται ότι χρησίμευε ως τάφος για περισσότερα από 100 χρόνια, πριν χαθούν τα αρχεία. Στη συνέχεια αναφέρθηκε τον 10ο αιώνα.



Από ένα φρούριο σε ένα αμφιθέατρο

Το μαυσωλείο το 1963, με τον Τίβερη πέρα ​​από αυτό. Museo di Roma, Archivio Fotografico




Στη μεσαιωνική περίοδο, ένα φρούριο χτίστηκε πάνω από τα ερείπια, αλλά καταστράφηκε το 1241. Μετά από αυτό, η δομή διαλύθηκε σταδιακά, με το μάρμαρο να αφαιρεθεί για να χρησιμοποιηθεί στα οικοδομικά υλικά.






Τον 16ο αιώνα, οι ιδιοκτήτες ενός κοντινού παλαιού κτηρίου  μετέτρεψαν το εσωτερικό του τάφου σε κήπο. 


1754


Μέχρι το 1780 χρησιμοποιούταν ως αμφιθέατρο, με ταυρομαχίες και κονταρομαχίες (Ο διαδορατισμός, γνωστότερος ως κονταρομαχία ή κονταροχτύπημα, ή και ως τζόστρα, ήταν αρχικά στρατιωτικό έφιππο άθλημα μάχης, το οποίο περιελάμβανε αγώνες με κοντάρια ή άλλα παρόμοια όργανα κατ΄ ενάντια επερχόμενων ιππέων, που συνηθέστερα έφεραν πανοπλία) .


1798


 Τον 19ο αιώνα καλύφθηκε από γυάλινη οροφή και χρησιμοποιήθηκε για θεατρικές παραστάσεις. Μέχρι τον 20ο αιώνα χρησιμοποιείται ως αίθουσα συναυλιών, το Auditorium Augusteo.




Μόνο το 1936 τελείωσε η νέα του ζωή, όταν το φασιστικό καθεστώς – το οποίο σκόπευε να ανασκαφή και να διατηρήσει την κληρονομιά της πόλης, σε μια προσπάθεια να ευθυγραμμιστεί με την αρχαία Ρώμη – κατέστρεψε τον τρούλο και τα σύγχρονα κτίρια, για να αποκαλυφθεί ο τάφος για άλλη μια φορά.



Μερικές αναπαραστάσεις 




Οι εργασίες αποκατάστασης σταμάτησαν κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου και ξεκίνησαν ξανά στη δεκαετία του 1950.



Ο αρχαιολογικός χώρος  ανοίγει την 1η Μαρτίου 2021 και από τις 22 Απριλίου οι επισκέψεις θα περιλαμβάνουν στοιχεία εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας. Τα εισιτήρια για τις επισκέψεις 50 λεπτών – τα οποία είναι δωρεάν πριν από τις 21 Απριλίου – πρέπει να κάνουν κράτηση εκ των προτέρων στο mausoleodiaugusto.it . Οι ανελκυστήρες θα είναι σε χρήση από τις 22 Απριλίου – πριν από αυτό, δεν υπάρχει πρόσβαση χωρίς βήματα.


(CNN) –ΜΕΣΩ https://www.salaminionvima.gr/ και ΦΩΤ, επικουρία ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ

Εορτασμός της επετείου της Ναυμαχίας του Ακτίου31 Αυγούστου - 2 Σεπτεμβρίου 2013
Θραύσμα ορειχάλκινου εμβόλου από το Μνημείο του Αυγούστου

ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΤΗΣ