Συγκινητική , η πρόσφατη ανακάλυψη Γερμανών βιβλιοθηκάριων
Στη σελίδα περιεχομένων βιβλίου του 16ου αιώνα με κείμενο στα αρχαία ελληνικά ανακάλυψαν μινιατούρα του Άλμπρεχτ Ντίρερ!
Για αιώνες, ένα βιβλίο το οποίο τύπωσε το 1502 ο Βενετός τυπογράφος Άλδος Μανούτιος με κείμενο στα αρχαία ελληνικά που γράφτηκε τον 2ο αιώνα περίμενε υπομονετικά στα ράφια της βιβλιοθήκης Oldenburg State Library· σπανίως, ανθρώπινο μάτι χάιδευε τις σελίδες του, το εκτιμούσαν μόνον ως ένα παλιό βιβλίο.
Έως ότου, προσφάτως, ερευνητές εντόπισαν στη σελίδα περιεχομένων μια μικρή ζωγραφιά την οποία πιστεύουν ότι δημιούργησε ο Γερμανός μαιτρ της Αναγέννησης Άλμπρεχτ Ντίρερ.
Στη με διαστάσεις 16,5 επί 6 εκατοστά ζωγραφιά απεικονίζονται δύο χερουβείμ πάνω από φανταστικά θαλάσσια όντα. Οι γλώσσες αυτών των όντων διαπλέκονται και σχηματίζουν ένα περίτεχνο οικόσημο·το οικόσημο του διάσημου ακαδημαϊκού από τη Νυρεμβέργη – και γνωστού του Άλμπρεχτ Ντίρερ – Βίλιμπαλντ Πιρκχάιμερ (Willibald Pirckheimer).
Σύμφωνα με τον υπουργό Επιστήμης στο κρατίδιο της Κάτω Σαξονίας Björn Thümler, ο Πιρκχάιμερ απέκτησε το βιβλίο λίγο αργότερα μετά την έκδοσή του.
Ανακοινώνοντας την ανακάλυψη, η Oldenburg State Library σημείωσε ότι 14 βιβλία με ζωγραφιές του Ντίρερ πωλήθηκαν το 1634 από τους κληρονόμους του Πιρκχάιμερ. Γνωστή είναι η ύπαρξη μόνον έξι εξ αυτών και ειδικοί από τη βιβλιοθήκη προτείνουν ότι το βιβλίο με το κείμενο στα αρχαία ελληνικά ενδέχεται να είναι το έβδομο από αυτά που ξεφορτώθηκαν οι κληρονόμοι του ακαδημαϊκού από τη Νυρεμβέργη.
Το εν λόγω βιβλίο έγινε μέρος της συλλογής της Oldenburg State Library το 1791 είναι ένας από τους 263 τόμους που απαρτίζουν τη Συλλογή Aldinen, η οποία ευρέως θεωρείται ένα από τα πιο πολύτιμα αρχεία πρώιμης ευρωπαϊκής τυπογραφίας.
Το βιβλίο εκτίθεται στη βιβλιοθήκη έως τις 16 Ιουλίου.//hellasjournal.com/
Ο Άλμπρεχτ Ντύρερ (Albrecht Dürer[7], 21 Μαΐου 1471 - 6 Απριλίου 1528) ήταν Γερμανός ζωγράφος, χαράκτης και θεωρητικός της Γερμανικής Αναγέννησης. Υπήρξε σημαντικός καλλιτέχνης της εποχής του, συμβάλλοντας καθοριστικά στη διάδοση των ιδεωδών της Ιταλικής Αναγέννησης. Έζησε το μεγαλύτερο διάστημα της ζωής του στη Νυρεμβέργη, που αποτελούσε ένα από τα μεγαλύτερα πολιτιστικά κέντρα της Γερμανίας, αλλά ταξίδεψε αρκετά κι επισκέφτηκε την Ιταλία δυο φορές, γεγονός που επηρέασε βαθιά το έργο του, από το οποίο ξεχωρίζουν οι ξυλογραφίες και τα χαρακτικά. Τα έργα του διαδόθηκαν σε όλη την Ευρώπη κι αργότερα απέκτησαν παγκόσμια φήμη. Ο αστεροειδής 3104 Ντύρερ, που ανακαλύφθηκε το 1982, πήρε το όνομά του από αυτόν. Ο Ντύρερ γεννήθηκε στις 21 Μαΐου 1471 στη Νυρεμβέργη και ήταν το τρίτο από τα συνολικά δεκαοχτώ παιδιά της οικογένειας του. Ο πατέρας του, Άλμπρεχτ Ντύρερ ο πρεσβύτερος, ήταν ουγγρικής καταγωγής και χρυσοχόος στο επάγγελμα, με αποτέλεσμα να διδαχθεί και ο Ντύρερ σε μικρή ηλικία την τέχνη της χρυσοχοΐας. Μητέρα του ήταν η Μπάρμπαρα Χέλπερ. Αν και, σύμφωνα με την παράδοση της εποχής, έπρεπε να ακολουθήσει το επάγγελμα του πατέρα του, η ιδιαίτερη κλίση του στο σχέδιο και τη ζωγραφική του επέτρεψε να μαθητεύσει κοντά στον ζωγράφο Μίχαελ Βόλγκεμουτ, κατόπιν σχετικής άδειας του πατέρα του. Διδάχθηκε για τέσσερα χρόνια την τέχνη της χαρακτικής πάνω σε ξύλο και χαλκό, υδατογραφία και ελαιογραφία.
Με το πέρας των σπουδών του, ο Ντύρερ πραγματοποίησε ταξίδια προκειμένου να εμπλουτίσει τις γνώσεις του, αλλά και να έρθει σε επαφή με το έργο άλλων καλλιτεχνών. Επισκέφθηκε την Κολωνία και τη Βασιλεία ενώ το 1494 επέστρεψε στη Νυρεμβέργη όπου παντρεύτηκε την Άγκνες Φράι, κόρη εμπόρου, στις 7 Ιουλίου. Από πολλές απόψεις, ο Ντύρερ αποτέλεσε πρωτοπόρο καλλιτέχνη της εποχής του. Υπήρξε από τους πρώτους που μέσα από μία σειρά αυτοπροσωπογραφιών, κατέδειξε την αξία του καλλιτέχνη στη κοινωνία και στους καλλιτεχνικούς κύκλους της εποχής. Παρά το γεγονός πως γαλουχήθηκε στο πλαίσιο της μεσαιωνικής παράδοσης της χειροτεχνίας, εκτός από δεξιοτέχνης δημιουργός, επιδίωξε να διεκδικήσει ρόλο διανοουμένου και να ενταχθεί στους αριστοκρατικούς κύκλους της χώρας του. Πέτυχε το στόχο του και τιμήθηκε ως ο μεγαλύτερος καλλιτέχνης της Γερμανίας, πρωτεργάτης της γερμανικής Αναγέννησης.
Εκτός από το καλλιτεχνικό του έργο, σημαντική συμβολή είχε επίσης στα μαθηματικά και τη γεωμετρία.