Περισσότερες από 16.000 αρχαιότητες έχουν κλαπεί από την κατεχόμενη από την Τουρκία Κύπρο



Πάνω από 16.000 χριστιανικές εικόνες, ψηφιδωτά και τοιχογραφίες που χρονολογούνται από τον 6ο και τον 5ο αιώνα έχουν κλαπεί και πουλήθηκαν στο εξωτερικό μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974, σύμφωνα με τον Διευθυντή του Γραφείου για την Καταπολέμηση της Παράνομης Κατοχής και Εμπορίας Αρχαιοτήτων Μιχάλη Γαβριηλίδη .




Σε μια διάλεξη που έδωσε τη Δευτέρα το βράδυ στη Μονάδα Ερευνών Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, ο Μιχάλης Γαβριηλίδης είπε ότι μετά την εισβολή στην Κύπρο το 1974, βυζαντινά έργα τέχνης βρέθηκαν στο Κιότο της Ιαπωνίας (Τα τμήματα των Βασιλικών Πορτών από την Περιστερωνοπηγή ήταν στο Kanazawa College of Arts στην Ιαπωνία ...!). Πρόσθεσε ότι καταβάλλονται προσπάθειες για τον επαναπατρισμό τους και ελπίζει να επιστρέψουν σύντομα στην Κύπρο.


  • Όπως επεσήμανε ο Γαβριηλίδης, η παράνομη διακίνηση πολιτιστικών αγαθών αποτελεί σήμερα μια από τις πιο σοβαρές μορφές εγκληματικότητας. "Το ετήσιο κόστος της παράνομης διακίνησης και εμπορίας αντικειμένων και πολιτιστικών αγαθών παγκοσμίως εκτιμάται ότι υπερβαίνει τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια", δήλωσε.


"Η παράνομη διακίνηση πολιτιστικής κληρονομιάς είναι ένα διεθνές έγκλημα από το οποίο πάσχουν πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου, ιδιαίτερα μετά την τουρκική εισβολή του 1974.
Πρόκειται για μάστιγα που πλήττει τις χώρες προέλευσης και τις χώρες διέλευσης και τελικού προορισμού των κλεμμένων έργων. Ακριβώς με τον κατάλογο των χωρών των οποίων η πολιτιστική κληρονομιά έχει λεηλατηθεί από τους διακινητές τα τελευταία χρόνια, θα διαπιστωθεί το μέγεθος του εγκλήματος: Είναι η Συρία, η Αίγυπτος, το Αφγανιστάν, το Ιράκ και η Κύπρος και πολλές άλλες χώρες σε όλο τον κόσμο ».

Ο Γαβριηλίδης σημείωσε επίσης ότι η διεθνής κοινότητα είχε γίνει πιο ευαίσθητη σε αυτό το ζήτημα, ιδιαίτερα μετά την καταστροφή στην Παλμύρα της Συρίας, η οποία έφερε άλλες χώρες που είχαν υποστεί παρόμοια καταστροφή στο προσκήνιο, όπως η Κύπρος.
Το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η INTERPOL, η EUROPOL και άλλοι διεθνείς οργανισμοί, όπως η UNESCO, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, κ.λπ., έχουν αναλάβει τη δουλειά τους, γεγονός που βοηθά τις προσπάθειές μας, σημείωσε. -Πηγή: ΚΥΠΕ-ΚΝΣ





ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΤΗΣ