Αποκαλύφθηκε ένα άγνωστο τμήμα της οχύρωσης της αρχαίας Μελιταίας.



Μετά από τις συντονισμένες ενέργειες του δήμου Δομοκού και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας και Ευρυτανίας αποκαλύφθηκε ένα άγνωστο τμήμα της οχύρωσης της αρχαίας Μελιταίας. Πιο συγκεκριμένα, μετά την απομάκρυνση της πυκνής βλάστησης σε πλάτωμα κοντά στην αρχαία ακρόπολη αποκαλύφθηκε τμήμα του νότιου σκέλους του τείχους το οποίο εντοπίζεται δυτικά της ακρόπολης της αρχαίας πόλης. Αν και υπήρχαν υπόνοιες για την πορεία του ήταν άγνωστη τόσο η ακριβής θέση του όσο και ο τρόπος δόμησης και η σύνθεσή του.




 Το τείχος, μήκους 50 μέτρων, περίπου και πλάτους 2.60-2.80 μ. διατηρείται σε ύψος 3 δόμων. Είναι κατασκευασμένο από καλά δουλεμένους ογκόλιθους τοπικού ασβεστόλιθου, κατά το ακανόνιστο τραπεζιόσχημο σύστημα δόμησης, ενώ σε μερικά σημεία πλησιάζει το ακανόνιστο ορθογώνιο, και με την έμπλεκτο τεχνική, ενώ τα δομικά του στοιχεία τείνουν να το χρονολογήσουν στο β΄ μισό του 4ου αι. π.Χ.



 Στις δυο άκρες του σώζονται δύο σχεδόν τετράγωνοι πύργοι, ο ένας εκ των δύο διατηρείται σε καλύτερη κατάσταση, οι οποίοι, πιθανόν, έφταναν σε ύψος τα 12-14 μ., περίπου, και έφεραν στέγη από κεράμους λακωνικού τύπου, όπως συνεπάγεται από το πλήθος που διαπιστώνονται πεσμένες περιμετρικά τους.
 Το συνολικό μήκος του οχυρωματικού περιβόλου της αρχαίας Μελιταίας υπολογίζεται στα 3.7 χλμ. κατατάσσοντάς την σε μία μεσαίου μεγέθους πόλη.

  Aikaterini Dimitriou στο  Αρχαία Μελιταία//www.facebook.com

ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΤΗΣ