Σπάνιο αρχαιολογικό εύρημα: Ολόκληρη «Βίβλος των Νεκρών» βρέθηκε στην έρημο της Σακκάρα

Ο πάπυρος άνω των 2.000 ετών βρέθηκε μέσα σε μία σαρκοφάγο, σε τάφο νότια της πυραμίδας του Ζοζέρ και θεωρείται σπουδαία ανακάλυψη . 

Πρόσφατα, οι αρχαιολόγοι ανακοίνωσαν την ανακάλυψη 4 ασύλητων και σφραγισμένων τάφων και μιας μούμιας άνω των 4.000 ετών στη νεκρόπολη της Σακκάρα, κοντά στο Κάιρο. 

Το «Βιβλίο των νεκρών» περιλαμβάνει μεμονωμένα κεφάλαια, ή ξόρκια. "Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι χρησιμοποιούσαν τη λέξη  rꜢ  για να προσδιορίσουν κάθε σύνθεση. Η λέξη  rꜢ  μεταφράζεται γενικά ως "ξόρκι" ή "κατάλογος". Είναι γραμμένο με το ιερογλυφικό ανθρώπινου στόματος, επειδή ο όρος σχετιζόταν με την ομιλία», δήλωσε στο Live Science ο Φόι Σκαλφ, επικεφαλής των ερευνητικών αρχείων στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο, ο οποίος είναι κάτοχος διδακτορικού στην Αιγυπτιολογία. 

Η Σακκάρα, η νεκρόπολη της Μέμφιδας, της αρχαίας πρωτεύουσας της Αιγύπτου, γνωστή για τη διάσημη πυραμίδα με βαθμίδες του φαραώ Ζοζέρ και περιλαμβάνει τις περίφημες πυραμίδες της Γκίζας. 

Ένα τμήμα του «Βιβλίου των Νεκρών». Εδώ βλέπουμε την κρίση των νεκρών, με το ζύγισμα της καρδιάς.

Ανάμεσα στα αναρίθμητης αξίας αρχαιολογικά ευρήματα ήταν και ένας πάπυρος 16 μέτρων, άθικτος, με αποσπάσματα από την «Βίβλο των Νεκρών» των αρχαίων Αιγυπτίων. (Βιβλίο των Νεκρών: Ο αρχαίος αιγυπτιακός οδηγός για τη μετά θάνατον ζωή)


Ο πάπυρος άνω των 2.000 ετών βρέθηκε μέσα σε μία σαρκοφάγο, σε τάφο νότια της πυραμίδας του Ζοζέρ και θεωρείται ότι πρόκειται για μία ολόκληρη «Βίβλο».Είναι ο πρώτος ολόκληρος πάπυρος που ανακαλύπτεται εδώ και 100 χρόνια και ήδη μεταφράζεται στα αραβικά από τους μελετητές. 

Το «Βιβλίο των Νεκρών» είναι ένα σύγχρονο όνομα που δόθηκε σε μια σειρά αρχαίων αιγυπτιακών κειμένων που οι Αιγύπτιοι πίστευαν ότι θα βοηθούσαν τους νεκρούς να περιηγηθούν στον κάτω κόσμο, καθώς και να εξυπηρετήσουν άλλους σκοπούς. Αντίγραφα αυτών των κειμένων μερικές φορές θάβονταν μαζί με τους νεκρούς.«Το «Βιβλίο των Νεκρών» υποδηλώνει το σχετικά μεγάλο σώμα νεκρικών κειμένων που αντιγράφτηκαν συνήθως σε παπύρους και εναποτέθηκαν σε ταφές του Νέου Βασιλείου [περίπου 1550 π.Χ. έως 1070 π.Χ.]»

Οι επιστήμονες θεωρούν την ανακάλυψη σπουδαία καθώς τα ιερογλυφικά αναμένεται να τους αποκαλύψουν ακόμα περισσότερα στοιχεία για τα νεκρικά έθιμα του αιγυπτιακού πολιτισμού της αρχαιότητας. Η νεκρόπολη της Σακάρα, λίγο παραπάνω από 15 χιλιόμετρα νότια των διάσημων πυραμίδων της Γκίζας, ανήκει στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco καθώς η πυραμίδα του Ζοζέρ, που κατασκευάστηκε περίπου το 2.700 π.Χ. από τον αρχιτέκτονα Ιμχοτέπ, θεωρείται ως ένα από τα πιο αρχαία μνημεία στην επιφάνεια της γης.

Πηγή:www.livescience.com/ και skai.gr

ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΤΗΣ