΅Εταίρα σε συμπόσιο 430 π.Χ.
Ο Δημοσθένης στον λόγο του Κατά Νεαίρας υιοθετεί μία τριμερή διαίρεση των γυναικών με βάση …
Έμεινε γνωστός για τρεις κοσμοϊστορικές αποφάσεις του
Υπέγραψε το διάταγμα των Μεδιολάνων το 313 μ.Χ. με το οποίο θεσπιζ…
Το μυστήριο των Προπυλαίων του Μνησικλή στην αθηναϊκή Ακρόπολη...Ένα από τα ωραιότερα οικοδομήματα της κλασικής ελληνικ…
.Διαβάστε περισσότερα »Ο ΑΥΤΟΚΡΑΤΩΡ ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ Β' ΦΩΚΑΣ(Μέρος Γ')
ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΗ άνοδος του Νικηφόρου στην εξουσία.Η είδηση της μετ…
Αυτοκράτωρ των Ρωμαίων
Β' ΜΕΡΟΣΟI ΦΩΚΑΔΕΣΟ Νικηφόρος Φωκάς καταγόταν από ονομαστή και αρχαία οικογένεια της Καππαδοκ…
ΑΥΤΟΚΡΑΤΩΡ ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣΟ ΧΛΩΜΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΩΝ ΣΑΡΑΚΗΝΩΝ - PALLIDA MORS SARACENORUM (1)Μέρος ΠρώτοΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΔΥΝΑΣΤΕΙ…
.Διαβάστε περισσότερα »ΕΤΟΣ Α΄ΑΡΙΘ. 1 ΟΙ ΦΙΛΕΛΛΗΝΕΣ Ἡ πολύτιμος συγγραφὴ, ἦς ἅρχεται σήμερον ἡ δημοσίευσις, εἶναι ἀνέκδοτον ἔργον τοῦ διακεκριμ…
.Διαβάστε περισσότερα »Στην αρχαία ελληνική μυθολογία, ο θεός Πόντος ήταν γιος της Γαίας και πατέρας του Νηρέα. Γι' αυτό το λόγο, «Πόντος»…
.Διαβάστε περισσότερα »Στο Καθολικό της Παλαιάς Μονής Ταξιαρχών Αιγιαλείας, μόλις 15 χλμ από το Αίγιο, διατηρούνται δυο στρώματα τοιχογραφιών,…
.Διαβάστε περισσότερα »Οι αρχαιολόγοι αποκάλυψαν ένα σκελετό στον αρχαίο « Τάφο του Κέρβερου». Αρχικά, πραγματοποιήθηκε μη επεμβατική εξέταση …
.Διαβάστε περισσότερα »Φωτογραφίες από το μεγαλύτερο παγκοσμίως άθικτο αρχαίο ψηφιδωτό 2.750 τ.μ. που είναι ελληνικό. Οι αρχαιολόγοι που έκα…
.Διαβάστε περισσότερα »ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ Κ. ΛΟΥΓΓΗΣ
Εισαγωγή: Η θεωρία και η πράξη Από την ίδια της τη φύση, η επιθεώρηση των στρατευμάτων που φεύγουν…
Φωτογραφία του ανασκαφικού χώρου των Βακχείων το 1894 (Deutsches Archäologisches Institut)-Travlos 1980, 374
Το κτίριο ή…
Την προστασία και ανάδειξη του θολωτού τάφου στο Γεωργικό - Ξινονέρι Καρδίτσας, ενός από τα καλύτερα διατηρημένα ταφικ…
.Διαβάστε περισσότερα »Η βυζαντινή μικροψηφιδωτή εικόνα του Αγίου Δημητρίου με μύρο από τον τάφο του, τα σύμβολα των Παλαιολόγων και τις επιγρα…
.Διαβάστε περισσότερα »CORONELLI, Vincenzo. Archipelago, [Βενετία, .1707].
Tης Φιλολόγου-Ιστορικού Ελευθερίας Σαμούρη-Βόρδου.
Η Ιστορία ως καταγ…
Αναφέρει ο Σωτήρης Καστάνης 1) Ξεκινήσαμε να σκάψουμε ένα πηγάδι και μετά από ενάμιση μέτρο στο πλάι βρήκαμε ένα επίπεδο…
.Διαβάστε περισσότερα »Η ερωτική απογοήτευση της Φαίδρας. Απουλικός καλυκωτός κρατήρας του Ζωγράφου της Λαοδάμειας, περίπου 350-40 π.Χ. Στην πά…
.Διαβάστε περισσότερα »Ανάγλυφο από τα Μέγαρα με απόδοση νεκρικού Δείπνου (Μουσείο του Λούβρου )
Τύραννος των Μεγάρων κατά τον 7ο π.Χ. αιώνα. Ε…
Φωτογραφία της ανακατασκευασμένης Στάς του Αττάλου στην Αθηναϊκή Αγορά το 1956.
Η Στοά του Αττάλου στην Αθηναϊκή Αγορά α…
Άποψη της κύριας κοίλου σχήματος περίτεχνης βορειοανατολικής πρόσοψης του μνημείου του Φιλοπάππου. Φωτογραφία: Ζαρμακο…
.Διαβάστε περισσότερα »ὧδε δὲ πᾶς τις ἐρεῖ· ‘Θεύγνιδός ἐστιν ἔπη τοῦ Μεγαρέως· πάντας δὲ κατ' ἀνθρώπους ὀνομαστός.. Για αυτά λοιπόν θα λέ…
.Διαβάστε περισσότερα »Ο Βησσαρίων γεννήθηκε στην Τραπεζούντα το 1389 ή 1393 ή 1395 και πέθανε το 1472. Πάνω στον τάφο του χαράχτηκε το εξής ε…
.Διαβάστε περισσότερα »Πρέπει να διαβάσει κάποιος τα στοιχεία που προκύπτουν από γνήσια έγγραφα ,αρχής γενομένης τον 16ο αι. για να μπορέσει ν…
.Διαβάστε περισσότερα »Από την Αρχαιοθήκη του Δίου, μια αίθουσα δίπλα από το Αρχαιολογικό Μουσείο, ατενίζει τον Όλυμπο ο θεός του κρασιού, ο Δ…
.Διαβάστε περισσότερα »Κείμενο: Γιάννης Φώσκολος Φωτογραφίες: Ηρακλής Μήλας
Πριν από δύο χιλιάδες χρόνια η συντριπτική ήττα της Κλεοπάτρας στο …
Ο δυνάστης της Καρίας Μαύσωλος εκμεταλλεύτηκε τη δυσαρέσκεια των Ροδίων απέναντι στους Αθηναίους και κατά τη διάρκεια τ…
.Διαβάστε περισσότερα »Η συμβολή του Αλεξάνδρου Καραθεοδωρή στη Συνθήκη Βερολίνου
Ρωσοτουρκικές Συνθήκες ως το Συνέδριο του Βερολίνου 1878.
Ν. Λ…
1-«Η θεματολογία της Πολιτείας του Πλάτωνα» 2- «Η Ηθική στo πλαίσιo της πόλης για τον Αριστοτέλη»
Η Πολιτεία αποτελεί το…
Πάντα όσοι έκαναν λόγοι για την δημιουργία του κόσμου, έθεταν ως βάση την αρχή του χάους. Μέσα από αυτό και την ενυπάρχ…
.Διαβάστε περισσότερα »Σκύλοι στην Αρχαία Ελλάδα. Δύο εγχειρίδια κυνηγιού της αρχαίας Ελλάδας που σώζονται σήμερα είναι γραμμένα από δύο Έλλην…
.Διαβάστε περισσότερα »Επιστημονικά ανακοινώθηκε ότι το Μαντείο της Δωδώνης από την πανάρχαια εποχή ακτινοβολούσε στη χερσόνησο του Αίμου, δηλ…
.Διαβάστε περισσότερα »ΠΑΛΑΙΟΛΙΘΙΚΗ ΕΠΟΧΗ Κατά το τέλος της τριτογενούς περιόδου του καινοζωϊκού αιώνα, δηλαδή πριν 10 εκατομμύρια χρόνια, τότ…
.Διαβάστε περισσότερα »Η αρχαιολογική σκαπάνη στην Πομπηία έφερε στο φως ένα πλουσιοπάροχα διακοσμημένο αλλά ασυνήθιστα μικρό οίκημα με εξαιρ…
.Διαβάστε περισσότερα »Ένα σημαντικό και σπάνιο εύρημα επιφύλαξε η φετινή ανασκαφή στο μινωικό ανάκτορο των Αρχανών στην Κρήτη.
Εκεί η αρχαιολό…
Ο Αρίσταρχος ο Σάµιος έζησε µεταξύ του 310 και του 230 πΧ. Είχε δάσκαλο τον Στράτωνα από την Λάµψακο, (λυκειάρχη του Λυ…
.Διαβάστε περισσότερα »Όταν ο περιηγητής και γεωγράφος Παυσανίας έφυγε από την Αθήνα για την Ελευσίνα, ήξερε ότι μπορεί να αντιμετώπιζε ένα ση…
.Διαβάστε περισσότερα »Ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου του Τέξας, Thomas Palaima, στο Όστιν, δώρισε κουτιά με έγγραφα, αλληλογραφία, αρ…
.Διαβάστε περισσότερα »