Χριστίνα Α. Τελεβάντου Ο νεολιθικός της Τελικής Νεολιθικής περιόδου οικισμός του Στρόφιλα στην Άνδρο είναι, με τα έως …
.Διαβάστε περισσότερα »Από την δημοσίευση ΡΙΖΕΣ ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΣΤΙΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ Χρίστος Γ. Ντούμας Ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Αθην…
.Διαβάστε περισσότερα »Ακριβές σχέδιο ανασκαφικών ευρημάτων «κατά χώραν» με ελληνικούς κίονες Ο αρχαιότερος ναός της Ρώμης
Στον αρχαιότερο ναό…
Δύο ανέκδοτα ποιήματα της Σαπφούς, της μεγάλης Ελληνίδας ποιήτριας που έζησε τον 7ο αιώνα π.Χ., ταυτοποιήθηκαν από Βρετ…
.Διαβάστε περισσότερα »Ο Ριανός έζησε τον τρίτο αιώνα π. Χ., την εποχή του Πτολεμαίου Γ΄ του Ευεργέτη (247-222 π.Χ.). Κρητικής καταγωγής, ήταν…
.Διαβάστε περισσότερα »Ο Εμπεδοκλής αποτελεί μια από τις σημαντικότερες μορφές της προσωκρατικής φιλοσοφίας, ένας πραγματικός πρωτοπόρος της σ…
.Διαβάστε περισσότερα »P. Oxy. 3537 (recto 3 κ.εξ.): ο οξυρύγχειος πάπυρος χρονολογείται στον 3ο ή πρώιμο 4ο αιώνα μ.Χ. Μας διέσωσε 24 στίχου…
.Διαβάστε περισσότερα »Οι φανταστικές διηγήσεις, οι οποίες άρχισαν να διαμορφώνονται γύρω από τον Ιπποκράτη και το Δημόκριτο κατά τους ελληνισ…
.Διαβάστε περισσότερα »Αρχαίοι Έλληνες καλλιτέχνες χρησιμοποίησαν το δάπεδο στο παλάτι ως δημιουργικό καμβά, έφτιαχναν δε τα πατώματα στα πα…
.Διαβάστε περισσότερα »Ο Ηρόδοτος μας παραδίδει ότι περί το 600 π.Χ. οι Αργείοι είχαν τη φήμη ότι ήσαν οι καλύτεροι μουσικοί ανάμεσα στους Έλ…
.Διαβάστε περισσότερα »Οι κάτοικοι του Άργους στις Ικέτιδες του Αισχύλου αποκαλούνται Πελασγοί από το όνομα του βασιλιά τους. Η έκφραση εὐλόγ…
.Διαβάστε περισσότερα »Τα οστέινα πλακίδια από την Ολβία του Πόντου
Πρόκειται για μια σειρά από οστέινα ορθογώνια πλακίδια του 5ου αιώνα π.Χ.,…
Ηρίππη
(Την ιστορία αφηγείται ο Αριστόδημος από τη Νύσα στο πρώτο βιβλίο των Ιστοριών του, πλην όμως αλλάζει τα ονόματ…
Η ιστορία που ακολουθεί είχε ως σκοπό να ερμηνεύσει μια τοπική παράδοση, την περίεργη ονομασία ενός ναού του Διονύσου …
.Διαβάστε περισσότερα »Η περίοδος της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας είναι μια εποχή κυριαρχίας του μεταφυσικού και στροφής προς αυτό. Η έλλειψη συνό…
.Διαβάστε περισσότερα »Ατάκτως ερριμένα παραδείγματα για το πώς αναπλάθουμε την αρχαία ελληνική προφορά
Όσα εκτίθενται παρακάτω δεν φιλοδοξούν …
Η υμνογραφία αποτελεί βασικό στοιχείο κάθε λατρείας τόσο αρχαίας όσο και σύγχρονης, αφού το θρησκευτικό άσμα, όπως άλλ…
.Διαβάστε περισσότερα »1.Το οριστικό άρθρο (ο, η, το) δεν υπήρχε από πάντα στην ιστορία της γλώσσας μας. Στα μυκηναϊκά κείμενα δεν χρησιμοποι…
.Διαβάστε περισσότερα »Ο θεσμός της προξενίας, με τον οποίο μια πόλη συνάπτει ένα είδος επίσημης σχέσης με κάποιο άτομο σε άλλη πόλη στη βάση…
.Διαβάστε περισσότερα »Οι Αμαζονομαχίες στην αθηναϊκή τέχνη ήταν μαζί με τις Κενταυρομαχίες τις Γιγαντομαχίες και τον Τρωικό Πόλεμο αγαπημέν…
.Διαβάστε περισσότερα »Οι εχθροί των Αχαιών ονομάζονται «Τρώες» και απαρτίζουν την δεύτερη σημαντική ενότητα πάνω στην οποία στηρί…
.Διαβάστε περισσότερα »1.Ο μύθος του Γανυμήδη
Ο Γανυμήδης ήταν ένας όμορφος νέος πρίγκιπας της Τροίας, ο οποίος απήχθη από τον Δία (ή από το…
H αθηναϊκή εκστρατεία στην Αίγυπτο και η αντιπερσική πολιτική της Αθήνας
Περίληψη – Χρονολόγηση
Στο δεύτερο μισό της δεκ…
Η Ιστορία της εξωτερικής Ελλάδος, δηλαδή της Σικελίας, της Μεγάλης Ελλάδος και των µακρινών αποικιών των αρχαίων Ελλήν…
.Διαβάστε περισσότερα »Ο ισχυρότερος ήρωας των Αχαιών στην επική παράδοση φέρει όνομα, το οποίο έχει γνήσια μυκηναϊκή καταγωγή, αφού απαντά κ…
.Διαβάστε περισσότερα »Λένε ότι ο Διογένης ο Σινωπέας[1] τέλειωσε τη ζωή του στα ενενήντα του χρόνια. Για το θάνατό του προβάλλονται διάφοροι…
.Διαβάστε περισσότερα »Γῆς παῖς εἰμι καὶ Οὐρανοῦ ἀστερόεντος: To ορφικό ταφικό χρυσό έλασμα του Ιππωνίου.
Από ορθογώνιο χρυσό έλασμα που βρέθη…
[Πλούταρχος, Ελληνικά αίτια 40] Ο Ελιεύς, γιος του Κηφισού, και η Σκιάς είχαν έναν γιο, τον Εύνοστο, ο οποίος λέγεται …
.Διαβάστε περισσότερα »[Πλούταρχος, Περί ποταμών και ορών επωνυμίας] Γάγγης Ο Γάγγης είναι ποταμός της Ινδίας, ο οποίος έλαβε την ονομασία του …
.Διαβάστε περισσότερα »Πλούταρχος, Περί ποταμών και ορών
Έβρος
Ο Έβρος είναι ποταμός της Θράκης. Προηγουμένως αποκαλούνταν Ρόμβος, έχοντας πάρ…
Ο Πειραιάς απετέλεσε ένα από τα κυριότερα σχέδια της πολιτικής του Θεμιστοκλή για τη μετατροπή της Αθήνας σε μεγάλη ναυ…
.Διαβάστε περισσότερα »Πλούταρχος, Περί ποταμών και ορών επωνυμίας
Ισμηνός
Ο Ισμηνός είναι ποτάμι της Βοιωτίας κοντά στη Θήβα.[1] Παλιότερα ονο…
Η ιστορία βρίσκεται στο Λύρκο του Νικαίνετου και στην Καύνο του Απολλωνίου του Ροδίου][1]
Όταν πειρατές απήγαγαν την Ιώ…
Θαυματουργές δεν είναι, όπως φαίνεται, μόνον οι άγιες της χριστιανικής θρησκείας. Έχουμε από ‘πρώτο χέρι’ μαρτυρία –αρ…
.Διαβάστε περισσότερα »Το πρόσωπο και η διδασκαλία του Πυθαγόρα είναι θέματα μάλλον σκοτεινά. Από το έργο του τίποτε δεν σώθηκε, οι αρχαίες, …
.Διαβάστε περισσότερα »240 εικονόγραμματα αναγράφονται στον δίσκο της Φαιστού από τα 48 είναι μοναδικής μινιατούρας εικονογράμματα, 37 ταιρ…
.Διαβάστε περισσότερα »Πόσο κοντά βρισκόμαστε στην εξήγηση των συμβόλων που κοσμούν τον Δίσκο της Φαιστού; Ελληνες ερευνητές με τη βοήθεια της…
.Διαβάστε περισσότερα »«Θεωρούμε ότι πρόκειται για μια τελετή με θυσίες ζώων και μιας γυναίκας, τα οστά των οποίων βρέθηκαν διαμελισμένα κάτω…
.Διαβάστε περισσότερα »Το ένδυμα - Η στάση -Η βάση με τη μορφή πλοίου-Η δομή του μνημείου-Το πλαίσιο-Ανακάλυψη και αποκατάσταση-Το ιερό- Προέλ…
.Διαβάστε περισσότερα »Οι Έλληνες στη Σικελία δημιούργησαν θαύματα τέχνης και επιστήμης . Μια μικρή περιήγηση σε αυτόν τον ελληνικό κόσμο κάν…
.Διαβάστε περισσότερα »Το επικό ποίημα Αργοναυτικά , η πρώτη γραπτή αναφορά από τον Απολλώνιο τον Ρόδιο στην Αλεξάνδρεια στα τέλη του 3ου αι…
.Διαβάστε περισσότερα »Υπάρχει ένα βιβλίο του κ. Βαρθολομαίου Λάζαρη στο οποίο παραθέτει μιά έρευνα που έχει κάνει. Ο κ. Λάζαρης ήταν ναυτικό…
.Διαβάστε περισσότερα »«Προ 65 ετών, σε μια δημοφιλή μελέτη που αφορούσε την φροντίδα των ασθενών μέσω ιδρυμάτων του αρχαίου κόσμου, ο Θεόδωρο…
.Διαβάστε περισσότερα »Παρουσιάζουμε μια σειρά από νομίσματα σε μεγάλο μέγεθος ,από τα ωραιότερα που έχουν κοπεί κατά την αρχαιότητα από τον …
.Διαβάστε περισσότερα »Πέρασαν 46.000- 59.000 χρόνια από τότε που ο σύγχρονος άνθρωπος εμφανίστηκε στον ελλαδικό χώρο, ωστόσο, χάρη στις αναλ…
.Διαβάστε περισσότερα »Όπως οι πρόγονοί τους Μινωϊτες και Μυκηναίοι έτσι και πάλι οι Έλληνες φέρνουν πολιτισμικά στοιχεία στην Σικελία σε μια…
.Διαβάστε περισσότερα »by ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ on Scribd
ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝΑ